Koken als strategie en leve Whatsapp: “Oma en opa spelen nog altijd belangrijke rol in leven van hun kleinkinderen”
© Shutterstock
Grootouders spelen nog altijd een belangrijke rol in het leven van tienerkleinkinderen. Dat blijkt donderdag uit het derde grootouderonderzoek van de Gezinsbond. De meerderheid van de grootouders vindt het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van de tieners.
OPROEP. Kom jij goed overeen met je kleinkind of grootouder? Laat het ons weten!
De Gezinsbond onderzocht welke rol grootouders nog spelen in het leven van hun kleinkinderen als die de tienerleeftijd bereikt hebben. Uit het onderzoek blijkt dat oma en opa voor de tieners een belangrijk klankbord blijven. Het gespreksonderwerp bij uitstek als de tieners op bezoek zijn, is school. Gevoelige onderwerpen, zoals alcohol of seksualiteit, komen amper aan bod. 28 procent van de grootouders is wel een belangrijk klankbord voor de tieners over de relatie met hun ouders.
“De meerderheid van de grootouders vindt het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van tieners, slechts 17 procent vindt dit wel lastig. De emotionele en psychologische afstand die er vroeger tussen de generaties was, is er vandaag veel minder. Over de school wordt het meest van gedachten gewisseld, gevolgd door de hobby’s, gezondheid en de toekomst. De tieners praten ook graag over de vrienden”, zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.
Koken als strategie
Over het algemeen zijn de grootouders tevreden over het aantal contacten die ze hebben met hun tienerkleinkinderen. Slechts één op de vier wil hen meer zien. Eén op de drie grootouders kookt lekker eten als strategie om de tieners te zien: ze nodigen hen uit om te komen eten of te logeren om contact met hen te kunnen hebben. Ze organiseren ook familiefeesten omdat ze het belangrijk vinden om de hele familie samen te brengen.
Grootouders hebben niet alleen in levende lijve contact met hun tienerkleinkinderen, maar ook via telefoon of sociale media. 78 procent zegt dat ze de voorbije 2 weken via telefoon, berichtjes of een videogesprek met hen contact heeft gehad. WhatsApp is het populairste mediakanaal: ongeveer de helft van de grootouders gebruikt het voor contact met hun kleinkinderen.
Te veel smartphone
Kleine kanttekening: Een grote groep grootouders vindt wel dat tieners te veel met hun smartphone bezig zijn. “Ze maken zich vooral ongerust over de impact daarvan op het dagelijks leven van hun kleinkinderen”, zegt Elke Valgaeren.
In het grootouderonderzoek werden de grootouders ook bevraagd over hun roepnaam. Daaruit blijkt dat “opa” en “oma” veruit de meest gebruikte roepnamen blijven. Minder populair zijn ‘bompa/bomma’ of ‘vake/moeke’. Er zijn ook regionale verschillen: ‘bompa’s’ en ‘bomma’s’ wonen vooral in de provincie Antwerpen, ‘vakes’ en ‘moekes’ komen minder voor in West- en Oost-Vlaanderen. Er is ook veel creativiteit voor andere roepnamen: ‘nonna’, ‘nanou’, ‘meter’, ‘moeti’ en ‘mamieke’ voor de grootmoeders en ‘apoe’, ‘bompi’, ‘nono’, ‘papinoe’ en ‘paps’ voor de grootvaders.
Hoofdpunten
“Waarom geven jullie hun namen niet?” “Dit is klassenjustitie.” “Waarom krijgen ze zo’n lichte straf?” Wij beantwoorden de vragen na heisa rond proces-Reuzegom
Zo reageert Acid op dreigementen van advocaten Reuzegommers: “Ik ga de freshest suit in de rechtszaal hebben”
Heksenjacht op Reuzegom-ouders: sterrenzaak afgekraakt, scheldtirades aan telefoon en “visolie”-reviews. “We zijn mensen kapot aan het maken”
Van Quickenborne na Reuzegom-filmpje van influencer Acid: “Laat je niet verleiden tot Tiktok-justitie”
Beste van Plus
Achter hun charmante gevel schuilt een speels en eigenwijs interieur: Binnenkijken in de bel-etagerijwoning van Ali en Hanna
Billie Eilish kan van zich afbijten als de beste: de meest memorabele reacties tegen haters op een rij
Opvallend veel fans klagen over geheugenverlies na concert van Taylor Swift
Geen Alberto en Van Leemhuyzen in kerstshow van Samson & Marie: “Ik heb dat als een beetje zuur ervaren”
Lees meer
HET PUNT VAN VAN IMPE. Hoe België “stoemelings” een gidsland werd en of de regering zo moet pronken met vrijlating Olivier Vandecasteele
En toen werd de koning plots twee dagen buitenspel gezet: nieuwe archiefstukken tonen hoe ‘mini-koningskwestie’ echt verliep
Jef Vermassen klaar voor proces over moord op Ilse Uyttersprot: “Bijna nooit komt er een assisenzaak voor waarbij ik het slachtoffer kende”
Als de kilo’s toch allemaal terugkeren na een maagverkleining: “Het verhaal stopt niet na de operatie”