Wordt vervangen door ex-gouverneur Jan Briers

Pieter De Crem stuurt aan op einde van zijn nationale politieke carrière: geen eed als Kamerlid

Pieter De Crem stuurt aan op einde van zijn nationale politieke carrière: geen eed als Kamerlid

Pieter De Crem Foto: Photo News

Pieter De Crem zal donderdagmiddag de eed niet afleggen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij zal zich laten vervangen door voormalige gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers. De Crem stuurt daar zoals verwacht mee aan op het einde van zijn carrière in de nationale politiek.

Pieter De Crem werd bij de federale verkiezingen verkozen als lijsttrekker voor CD&V in Oost-Vlaanderen. Hij blijft wel minister van Binnenlandse Zaken in de huidige regering van lopende zaken. Voormalig gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers zal hem opvolgen als Kamerlid.

In een persbericht laat De Crem weten dat het altijd zijn bedoeling was om de nationale politiek te verlaten. “Onmiddellijk bij zijn aantreden als minister in december 2018 bevestigde hij dat hij uit plichtsbesef in de politieke crisis, ontstaan na het vertrek van N-VA uit de federale regering, de verantwoordelijkheid van Veiligheid en Binnenlandse Zaken op zich nam, om aansluitend het burgemeestersambt van de nieuwe fusiegemeente Aalter op te nemen”, klinkt het.

De Crem was in de vorige regering staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Het zag ernaar uit dat zijn carrière in de nationale politiek daarmee zou aflopen. Door de val van de regering na het vertrek van N-VA kwam De Crem opnieuw prominenter in beeld als minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en werd hij ook lijsttrekker in Oost-Vlaanderen voor CD&V. Door de eed niet af te leggen, maakt hij de weg vrij voor Briers, die de eerste opvolger op de CD&V-lijst was.

Eedaflegging

De andere 149 federale verkozenen leggen donderdagnamiddag om 14.15u wel de eed af in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daarbij wordt de nodige heisa verwacht omtrent de aanwezigheid van onafhankelijk Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove als rechterhand van interim-Kamervoorziter Patrick Dewael (Open VLD).

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees