Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

De Crem past onverwacht voor eedaflegging

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Oost-Vlaams lijsttrekker voor CD&V Pieter De Crem paste vlak voor de eedaflegging voor zijn zetel in de Kamer. En daarmee verraste hij zowel vriend als vijand.

De Crem zegt op zijn Facebookpagina dat hij zich volop wil wijden aan het besturen van Aalter. “De regeringscrisis heeft dat voornemen vertraagd”, schrijft hij. “Op aanhoudende vraag van mijn voorzitter Wouter Beke heb ik uit plichtsbesef mijn verantwoordelijkheid genomen.”

De Crem had al voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar duidelijk gemaakt dat hij zich wilde focussen op zijn burgemeesterschap en dat hij een einde wilde maken aan zijn nationale carrière. Bij de partij is te horen dat zijn beslissing vandaag wel in de lijn ligt met de verwachtingen. Maar zelfs zijn opvolger Jan Briers, de voormalige gouverneur van Oost-Vlaanderen, wist pas donderdagochtend dat hij naar het parlement moest. “Mijn gsm stond nog op stil en ik had de eerste oproep gemist”, zegt hij. “Ik wist natuurlijk wel dat ik als eerste opvolger Pieter zou vervangen wanneer hij zou stoppen. Maar dat dat vandaag zou zijn, dat niet.”

Er spelen natuurlijk nog overwegingen mee. De kans dat De Crem nog eens minister zou worden, was eerder klein. En als hij zijn zetel zou opnemen in de Kamer, dan zou hij een stuk van zijn uittredingsvergoeding kunnen mislopen.

Hoe dan ook zwaait hij niet onmiddellijk af. Zolang er geen nieuwe regering is, blijft hij ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken. En het zou weleens ferm lang kunnen duren voor er een opvolger is.(agy)

Het beste van Enkel voor abonnees