Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters.  BELGA

Minister Peeters trekt Mobiscore in twijfel

Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters (Open VLD) heeft zware bedenkingen bij de Mobiscore, die aangeeft hoe goed een woning gelegen is . De online tool is nochtans een instrument dat de Vlaamse overheid begin deze week zelf lanceerde. Maar volgens Peeters is gebruikgemaakt van oude gegevens en zijn bepaalde scores ongeloofwaardig. Bevoegd minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) wil Mobiscore daarom binnen enkele maanden al evalueren en actualiseren.

Drie dagen na de lancering van de Mobiscore waren er donderdagavond al 450.000 unieke bezoekers naar de nieuwe website gesurft. Ze voerden daarbij 950.000 verschillende adressen in, om na te gaan hoe gunstig een woning gelegen is ten opzichte van openbaar vervoer, onderwijs, winkels en andere voorzieningen. Maar op de sociale media kwam er ook een storm van protest, in de eerste plaats van mensen die op het platteland wonen en hun huis bekroond zagen met een score van 4/10 of zelfs nog minder. “Waarmee bemoeit de Vlaamse overheid zich?”, klinkt het. Ze zijn bezorgd dat de waarde van hun woning zal dalen, onder meer omdat veel immobiliënkantoren de Mobiscore al geïntegreerd hebben op hun website.

Dat de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck voorstelt om in de toekomst enkel nog fiscale woonvoordelen te geven aan huizen met een goede Mobi-score, deed het potje op Facebook en Twitter helemaal overkoken. Volgens Danielle Van Wesenbeeck, Open VLD-gemeenteraadslid in Lubbeek en oud-parlementslid, is de tool “niet objectief en zeer enggeestig. Mensen met een alleenstaande woning op het platteland worden gestigmatiseerd.”

Ook Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters (Open VLD) is niet te spreken over het voorstel van de bouwmeester. ”Het is nooit de bedoeling geweest om fiscale gevolgen te koppelen aan de Mobiscore. Met zijn voorstel zaait de bouwmeester opnieuw onrust bij eigenaars, huurders en handelaars.” Van Broeck ontkent dat het om een voorstel gaat. “Het was louter een denkpiste. De Mobiscore is in de eerste plaats een intelligent instrument om de kwaliteit van een locatie te meten en de bewustwording te vergroten. Het is aan de politiek om daar later eventueel een beloning aan te koppelen.”

Maar Peeters heeft ook kritiek op het instrument op zich. “Het is voor een deel gebaseerd op oudere gegevens, die bovendien dynamisch zijn en dus om de drie à vijf jaar zouden moeten worden geactualiseerd.” Volgens haar dateren sommige cijfers uit de periode van 2009 tot 2014. “Ook met de aanwezigheid van fietssnelwegen is geen rekening gehouden, net zo min als met Nederlandse treinstations die misschien wel over de grens liggen, maar wel heel dichtbij gemeenten in onze provincie Limburg”. Peeters heeft bovendien bedenkingen bij het feit dat op sommige plaatsen een woning in de dorpskern dezelfde score oplevert als aan de rand van diezelfde gemeente. Het departement Omgeving kan niet meteen een uitleg geven voor die vaststelling. Ook op de vraag waarom iemand die in hartje Brussel op vijftig meter van de metro woont 9,6 op 10 haalt, en iemand die in hartje Antwerpen vlakbij een tram woont 10/10, moet men het antwoord schuldig blijven.

Minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) zegt dat de Mobi-score al binnen een paar maanden wordt geactualiseerd. Mogelijk boort het departement Omgeving dan al een nieuwe database aan om niet meer met de oudere cijfers te moeten werken.

Het beste van Enkel voor abonnees