“Trump waarschuwde Iran zelf voor imminente aanval”

Vliegtuigen hingen al in de lucht en schepen waren al in positie: Trump blaast aanval op Iran op het laatste nippertje nog af

Vliegtuigen hingen al in de lucht en schepen waren al in positie: Trump blaast aanval op Iran op het laatste nippertje nog af

President Trump blies een aanval op Iran in laatste instantie af Foto: rr

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdagavond een plan goedgekeurd voor een militaire aanval op doelwitten in Iran, maar heeft datzelfde plan op het laatste nippertje alsnog laten afblazen. Dat meldt de New York Times. Volgens de krant kwam die beslissing er na een verhitte discussie in het Witte Huis tussen voor- en tegenstanders van militair ingrijpen in het Midden-Oosten. De Iraniërs laten vrijdag dan weer weten dat ze op de hoogte werden gebracht van de aanstaande aanval door Trump zelf.

Volgens officials had president Trump een aanval op een handvol Iraanse doelwitten als radar- en raketbatterijen goedgekeurd, en was de operatie al gestart toen ze werd afgeblazen: vliegtuigen hingen al in lucht en schepen waren al in positie maar er waren nog geen raketten afgevuurd toen het bevel kwam om niet te vuren, beschrijft een hoge functionaris de situatie.

De aanval op Iran moest vrijdagochtend net voor zonsopgang plaatselijke tijd plaatsvinden, in een poging om het aantal dodelijke slachtoffers te beperken. Om één uur donderdagnacht Belgische tijd verwachtten militaire en diplomatieke officials nog altijd militair ingrijpen, maar korte tijd later kwam het bevel dat de aanval - zeker tijdelijk - was afgeblazen.

Het is niet duidelijk of president Trump eenvoudigweg van mening was veranderd, dan wel dat er logistieke of strategische overwegingen aan de basis van de beslissing lagen. Evenmin is het duidelijk of de aanvallen later alsnog uitgevoerd zullen worden.

Verhitte discussie in Witte Huis

Wel zouden er intense discussies in het Witte Huis zijn voorafgegaan aan de beslissing tussen de president, zijn belangrijkste nationale veiligheidsadviseurs en prominente Congresleden: minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en CIA-directeur Gina Haspel waren naar verluidt voorstander van een militaire reactie, maar de belangrijkste leiders van het Pentagon en het Congres zouden tegen hebben gepleit, uit vrees dat een vergelding zou leiden tot een escalatie.

Officials van het Witte Huis en het Pentagon wilden aan de New York Times geen commentaar geven over de plannen voor een aanval of de beslissing om die af te blazen.

(Lees verder onder de foto.)

Vliegtuigen hingen al in de lucht en schepen waren al in positie: Trump blaast aanval op Iran op het laatste nippertje nog af
President Trump (links) met minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (midden) en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton (rechts) Foto: AFP

Iran: “Trump waarschuwde ons zelf voor aanval”

Opvallend: Iraanse officials zeggen vrijdag dat het land donderdagnacht - via tussenpersoon Oman - een boodschap van Trump ontving dat een aanval nakend was. “In zijn boodschap zei Trump dat hij tegen eender welke oorlog met Iran was, en dat hij met Teheran wilde praten over allerlei kwesties. Hij gaf ons een korte periode om zijn voorstel te beantwoorden, maar wij lieten meteen weten dat het aan de Opperste Leider Khamenei is om daarover te beslissen”, zegt een anonieme overheidsvertegenwoordiger.

“We hebben gezegd dat de leider tegen alle onderhandelingen is, maar dat zijn boodschap zou overgebracht worden”, aldus een andere Iraanse official. “Maar we hebben de Omaanse vertegenwoordiger ook gezegd dat elke aanval tegen Iran regionale en internationale gevolgen zou hebben.”

Niet meer door Iraans luchtruim

Het is Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen alvast “tot nader order” verboden om delen van het Iraanse luchtruim te overvliegen, omwille van “de verhoogde militaire activiteit en de groeiende politieke spanningen in de regio, die een risico kunnen vormen voor de Amerikaanse burgerluchtvaartoperaties”. Ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft al laten weten dat het uit veiligheidsoverwegingen voorlopig niet over het gebied zal vliegen.

Brussels Airlines vliegt sowieso sinds begin dit jaar niet meer in het Iraanse luchtruim. “Sinds begin dit jaar vliegen we niet meer naar Mumbai, en daarvoor moesten we door het Iraanse luchtruim”, aldus woordvoerster Wencke Lemmes. “Maar die verbinding is afgeschaft, dus dat probleem stelt zich niet meer.”

Neergeschoten drone

De aanval was bedoeld als respons op het neerschieten van een onbemande surveillancedrone donderdagochtend door een Iraanse raket boven de Straat van Hormoez. Het zou de derde Amerikaanse militaire aanval onder het bewind van president Trump zijn, na raketaanvallen op Syrië in 2017 en 2018.

De mogelijkheid op een vergeldingsaanval beheerste de debatten in Washington donderdag non-stop. Overheidsofficials van de Verenigde Staten en Iran wisselden de hele dag beschuldigingen uit over de exactie locatie waar de RQ-4 Global Hawk-drone (ter waarde van 130 miljoen dollar) was neergeschoten: volgens de Amerikanen gebeurde dat boven internationale wateren, volgens de Iraniërs boven Iraans grondgebied.

(Lees verder onder de video.)

Video: Reuters

De spanning tussen de Verenigde Staten en Iran was de afgelopen week al bijzonder hoog door de aanval op twee commerciële tankers in de Golf van Oman. Volgens de Amerikanen waren de Iraniërs ook daarvoor verantwoordelijk, al blijft Teheran alle verantwoordelijkheid ontkennen.

LEES OOK. Spanningen tussen Iran en Verenigde Staten blijven stijgen: moeten we vrezen voor een Derde Wereldoorlog? (+)

Vliegtuigen hingen al in de lucht en schepen waren al in positie: Trump blaast aanval op Iran op het laatste nippertje nog af
Volgens Iran werd de Amerikaanse drone boven Iraans grondgebied neergeschoten, volgens de Amerikanen gebeurde dat boven internationale wateren. Foto: AP

Video: Reuters

Vliegtuigen hingen al in de lucht en schepen waren al in positie: Trump blaast aanval op Iran op het laatste nippertje nog af
Archiefbeeld van een Amerikaanse RQ-4 Global Hawk-drone, hetzelfde type dat donderdagochtend werd neergeschoten. Foto: reuters

bekijk ook

Opnieuw olietankers aangevallen in Golf van Oman

Verenigde Staten levert ‘bewijs’ voor aanval op olietankers

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees