Frank De Winne: “Een reis naar Mars? Dat zou een moeilijke keuze zijn”

Frank De Winne: “Een reis naar Mars? Dat zou een moeilijke keuze zijn”

Foto: Belga, Shutterstock

Frank De Winne is de tweede Belg ooit in de ruimte, maar een reis naar Mars ondernemen? Dat zou toch een moeilijke keuze zijn, zo zei hij vrijdag in het Planetarium van Brussel, tien jaar na de start van zijn tweede ruimtemissie.

Op 27 mei 2009 vertrok de tweede Belgische astronaut vanop Bajkonoer in Kazachtsan naar het ISS voor zijn OasISS-missie van 188 dagen. Met zijn aankomst werkten en woonden er voor het eerst zes mensen tegelijk in het Internationaal Ruimtestation, waar De Winne in zijn laatste drie maanden aan boord ook de eerste niet-Amerikaanse of niet-Russische gezagvoerder was. Nu het perspectief van een bemande terugkeer naar de Maan (2024) en een eerste trip naar Mars opdoemt, kijkt De Winne met plezier terug op zijn verblijf in de ruimte.

Verbeteringen aan de omstandigheden in het ISS zijn volgens De Winne niet nodig, maar dat wordt wel even anders bij een missie naar een Rode Planeet. Gevraagd of hij een Marsmissie zelf zou zien zitten zei De Winne (58) dan ook dat zoiets een “moeilijke keuze” zou zijn. Enerzijds wil hij wel graag terug naar het ISS of zelfs naar de Maan, maar aan een trip naar onze buurplaneet hangen grote risico’s en gevaren vast.

Terwijl er nog duizenden technische uitdagingen zijn, impliceert een trip naar Mars bijvoorbeeld een totaal isolement van het thuisfront. Tijdens zo’n reis van 2,5 jaar moet bovendien een arts aan boord zijn, want bij medische problemen is ondersteuning vanop de grond onmogelijk. Nog een wezenlijk probleem is de straling die Mars- en zelfs Maanreizigers zullen ondergaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees