Brandweer rukt uit voor kunstwerk met duizenden bijen

© djr

In Wevelgem is de brandweer deze uitgerukt voor een ietwat ongebruikelijke oproep. Bewoners riepen de hulpdiensten op voor … een kunstwerk.

djr

“Er komt witte rook uit een van de huisjes van het park van Wevelgem.” Zo luidde de oproep die de dispatching van de brandweerzone Fluvia donderdagavond binnenkreeg. Er werd meteen een brandweerwagen op afgestuurd, maar dat bleek niet nodig. De rook was immers afkomstig van het kunstwerk Relais.

De Franse kunstenaar Céleste Boursier-Mougenot maakte daarvoor een installatie in de twee beschermde paviljoentjes. In het ene stopte hij twintigduizend bijen. Op basis van het gezoem flikkert rood licht in het andere, terwijl er een witte nevel uit het gebouw komt. Blijkbaar is niet elke passant op de hoogte. Nochtans staat het kunstwerk er al twee maanden.

Dode bijen

Een grote groep bezoekers ging intussen het kunstwerk in het park bekijken. Heel wat van die mensen meldden dan weer dat de vloer van het ene paviljoen bezaaid ligt met dode bijen. Dat blijkt evenwel volstrekt normaal te zijn. Momenteel leven er 32.000 bijen in het nest. Aangezien de levensduur van een bij amper veertig dagen is, sterven er tot tweeduizend insecten per dag. Elke dag worden er evenwel evenveel geboren. De imker zal geregeld langsgaan om de dode exemplaren op te ruimen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie