Politie dreigt met staking tijdens Gentse Feesten

Politie dreigt met staking tijdens Gentse Feesten

Archiefbeeld. Foto: fvv

Gent -

De Gentse lokale politie dreigt met een staking tijdens de Gentse Feesten. Dat meldt Het Laatste Nieuws maandag. De vakbonden eisen dringend extra aanwervingen. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) vraagt zijn korpschef een plan uit te werken dat de veiligheid in Gent garandeert.

ACOD, VSOA, ACV Politie en NSPV dienen een gemeenschappelijke stakingsaanzegging in voor de Gentse politie, die loopt van 1 juli tot en met 30 september. Niet toevallig zitten de Gentse Feesten in die periode. “Zo kunnen we meer druk zetten”, zegt Joery Dehaes van ACV Politie.

Op papier zou het kader van de politiezone Gent 1.178 mensen moeten tellen, maar dat cijfer zou al jaren op 1.099 liggen door besparingen. En in de praktijk zijn er zelfs nog dertig mensen minder, luidt het. De politie zal voor de Gentse gemeenteraad van maandagavond nog actievoeren om de situatie aan te klagen.

Dehaes: “Na deze stakingsaanzegging komen wij in een onderhandelingsfase. Die gebeuren op nationaal niveau, maar de Gentse burgemeester en zijn korpschef zullen daar worden uitgenodigd. De overheid kan daar een tegenvoorstel doen, maar waarschijnlijk kunnen ze op zo een korte tijd niets organiseren. Daarom is de kans groot dat wij de aanzegging zullen activeren. In dat geval zijn er acties mogelijk vanaf 1 juli.”

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) vraagt zijn korpschef een plan uit te werken dat de veiligheid in Gent garandeert. Hij geeft de Gentse korpschef daarom de opdracht om een pakket maatregelen uit te werken die de veiligheid tijdens die periode garandeert. “Ik ben nu zes maanden burgemeester, ik zie dagelijks hoe hard zij werken. Heb daar veel begrip en respect voor”, zegt De Clercq.

De Gentse politie mag 1.099 agenten tewerkstellen, maar dat getal wordt niet gehaald, waardoor de werklast hoog ligt en vakantiedagen niet altijd opgenomen kunnen worden. “De problematiek is niet nieuw, we zijn er ons zeer van bewust”, zegt De Clercq. Hij belooft sociaal overleg over het personeelstekort.

“Op korte termijn zetten we alles op alles voor invulling van het kader tot 1.099 manschappen”, belooft de burgemeester. “We hebben ook de intentie om het korps verder te versterken op langere termijn. Dit maakt deel uit van de besprekingen rond het Gentse meerjarenplan.”

De Clercq vraagt uittredend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem ook om al het mogelijke te doen om het personeelstekort aan te pakken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio