Het is niet overal zomer: stormweer jaagt triatleten van de fiets tijdens Ironman van Ierland

Terwijl de hitte in onze contreien iedereen doet puffen is het niet overal zomer in Europa. In Ierland - niet bepaald een zonzekere vakantiebestemming - moeten ze het momenteel met 15 graden en felle buien stellen. En dat zorgde zondag voor problemen tijdens de Ironman van Cork.

Ze hadden het zich allicht wel een beetje anders voorgesteld in de tweede grootste stad van Ierland: de allereerste editie ooit van de Ironman van Cork viel zondag letterlijk in het water. Door het noodweer werd het zwemonderdeel afgelast en begonnen de triatleten meteen aan het fietsen. Maar ook op de fiets zorgden de natuurelementen voor problemen. Zo geraakten flink wat deelnemers op hun tijdritfiets niet naar boven op Windmill Hill. Met stijgingspercentages tot 21% sowieso al geen makkelijke klus op een triatlonbolide, maar de felle tegenwind en harde regen maakten het bijna ondoenbaar (zie video bovenaan).

De Ierse fans lieten zich echter niet afschrikken door het slechte weer en stonden massaal langs de kant om de moedige triatleten naar boven te schreeuwen.

De overwinning in Cork ging trouwens naar Alistair Brownlee. De 31-jarige Brit is tweevoudig olympisch kampioen en maakt stilaan de overstap naar het langeafstandstriatlon. De Ironman van Cork was zijn eerste kennismaking met een volledige Ironman. En meteen was het prijs voor het mondiale uithangbord van de sport. Brownlee is daardoor ook gekwalificeerd voor het WK Ironman in Hawaï in oktober. Benieuwd of hij daar meteen kan wedijveren om de grote namen van het langeafstandstriatlon. Onze landgenoot Seppe Odeyn werd trouwens zesde in Cork, Marino Vanhoenacker gaf op.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.