Vlaanderen kreunt onder de hitte: een overzicht van alle maatregelen op werk, weg en spoor

Vlaanderen kreunt onder de hitte: een overzicht van alle maatregelen op werk, weg en spoor

Themabeeld Foto: Jan Van der Perre

De ongewoon hoge temperaturen van maandag en de komende dagen zorgen ervoor dat heel Vlaanderen zich moet aanpassen. Zo roept minister van Werk Kris Peeters werkgevers op om “hun gezond verstand te gebruiken”, grijpen VAB, NMBS en Infrabel in op weg en spoor, en moeten ook festivalorganisatoren hun voorzorgsmaatregelen nemen. Een overzicht.

Vlaanderen kreunt onder de hitte: een overzicht van alle maatregelen op werk, weg en spoor
Foto: Katrijn Van Giel

De wet ‘welzijn op het werk’ verplicht werkgevers om preventiemaatregelen te nemen bij hoge temperaturen. Het meten van de temperatuur gebeurt met een speciale zogenaamde WBGT- of vochtige globethermometer. Die houdt rekening met andere gegevens dan de warmte, zoals bijvoorbeeld de vochtigheidsgraad.

“Gebruik uw gezond verstand”

In combinatie met de mate van fysieke belasting wordt bepaald vanaf welke temperatuur de werkgever maatregelen moet treffen. Bij overschrijding van die grenzen moet de werkgever het personeel beschermen tegen rechtstreekse zonnestraling of overmatige hitte, de blootstelling beperken, de werkroosters en organisatie aanpassen, bescherming bieden en zorgen voor voldoende aangepaste dranken.

“Het spreekt voor zich dat werkgevers niet moeten wachten tot die temperaturen bereikt zijn om maatregelen te treffen”, benadrukt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “Als een werkgever ziet dat zijn werknemers last hebben van de hitte kan hij aangepaste uurroosters voorzien, meer pauzes, verkoeling bieden met frisdrank en koud water, zorgen voor de nodige beschutting voor wie buiten werkt, enzovoort. Ik reken op het gezonde verstand van de werkgevers”.

LEES OOK. Wanneer is het te warm om te werken? Dat weet de thermometer niet

Meer VAB-medewerkers ’s ochtends en ’s avonds

Ook VAB neemt voorzorgsmaatregelen: de wegenwacht zet 20 procent extra personeel in bij de vroege ochtend- en avondploeg om de extra oproepen door de hitte op te vangen. Mensen verplaatsen zich met het warme weer later op de avond, na de terrasjes en de barbecues, en vertrekken ‘s ochtends ook vroeger naar het werk. VAB kreeg zondagavond tussen 18 en 24 uur door de hitte al 31 procent meer oproepen dan op een gemiddelde zondagavond.

Vlaanderen kreunt onder de hitte: een overzicht van alle maatregelen op werk, weg en spoor
Foto: Photo News

Als de temperatuur boven de 30 graden gaat wordt het koelsysteem van de wagen sterk op de proef gesteld, wat kan zorgen voor problemen met de koeling van de wagen, waarschuwt VAB. Daarnaast heeft de batterij het, net als bij extreme koude, hard te verduren. Vooral als men de auto bij barbecues gaat gebruiken als geluidsinstallatie, of koelboxen in de wagen gebruikt, is dat heel belastend voor de batterij als de auto stilstaat.

Ook krijgt VAB bij warm weer steeds oproepen van automobilisten die een plasje onder de auto zien. Zij denken dat dit een lek is, maar eigenlijk is dit in vele gevallen de condens van de airco. VAB wijst er ook op dat het belangrijk is om de airco op een goede manier te gebruiken.

Tot slot waarschuwt VAB dat de temperatuur in de wagen ook hard kan oplopen. Uit een test blijkt dat de binnentemperatuur kan stijgen tot meer dan 50°C en de contacttemperatuur van het dashboard of stuur zelfs tot meer dan 90°C. Hitte heeft hetzelfde effect als alcohol, waardoor concentratieproblemen kunnen optreden, klinkt het.

LEES OOK. Temperatuur stijgt tot boven 30 graden, en ook rest van de week puffen geblazen

Vlaanderen kreunt onder de hitte: een overzicht van alle maatregelen op werk, weg en spoor
Foto: Marc Herremans

NMBS en Infrabel extra waakzaam

Ook NMBS en Infrabel zijn deze week extra waakzaam voor problemen door de hitte. “We houden het materiaal extra goed in de gaten, zoals de airconditioning en al het elektronisch materiaal dat gevoelig is voor de hitte”, zegt Bart Crols van NMBS. Daarvoor zet NMBS geen extra personeel in, maar de spoormaatschappij heeft steeds ploegen die stand-by staan indien er incidenten zijn. Tot en met woensdag zet NMBS extra treinen in naar de kust. “Daardoor hebben we uiteraard wel extra personeel dat onderweg is”, zegt Crols.

Bij Infrabel werd het zomerplan geactiveerd, zegt woordvoerder Frédéric Petit. Dat bestaat uit drie luiken: preventie, waakzaamheid en tussenkomen indien er problemen zijn. Zo verstuurt Traffic Control drie keer per dag een weerbulletin naar de mensen op het terrein, zodat gepaste maatregelen genomen kunnen worden. Ook worden extra controles uitgevoerd op het hele spoorwegnet, en in het bijzonder op belangrijke knooppunten, bovenop de controles en het onderhoud die Infrabel continu uitvoert. De spoornetbeheerder beschikt bovendien over een databank met gedetailleerde informatie over de volledige spoorinfrastructuur.

LEES OOK. “Ons lichaam heeft écht last van deze temperaturen”: waarom kunnen we zo slecht tegen het warme weer? (+)

Vlaanderen kreunt onder de hitte: een overzicht van alle maatregelen op werk, weg en spoor
Foto: BERT DE DEKEN

Pennenzakkenrock zorgt voor extra waterbedeling en hitteadvies

Aan het Zilvermeer in Mol worden donderdag dan weer 23.000 schoolkinderen verwacht op het festival Pennenzakkenrock. Het Zilvermeer neemt vanwege de verwachte hitte maatregelen zoals extra waterbedeling en een advies aan ouders en leerkrachten om zeker zonnecrème en een hoofddeksel te voorzien voor de kinderen, maar stelt ook dat het domein en het festival sowieso erg geschikt zijn om een zomerse dag goed te doorstaan.

Pennenzakkenrock vindt plaats in het 66 hectare grote provinciaal domein Zilvermeer en de kinderen zullen er niet alleen verkoeling kunnen zoeken in het water, er staan ook zowat 60 attracties gepland als randanimatie en verschillende daarvan zijn waterattracties. “Bovendien telt ons domein veel plekken waar de kinderen onder de bomen in de schaduw kunnen vertoeven”, zegt Nena Agyei van Pennenzakkenrock. “Ook het hoofdpodium en het DJ-podium zijn overdekt. Daarnaast zorgen we voor extra waterbedeling, kan je gratis water tappen op verschillende plaatsen en is water steeds gratis aan de bar.”

LEES OOK. Het wordt een tropische nacht, maar dat hoeft geen slapeloze nacht te zijn

Hagherock afgelast

Het voor woensdag geplande muziekfestival voor mentaal gehandicapten Hagherock in Hakendover (Tienen) is afgelast wegens de voorspelde hitte. De organiserende stichting Marguerite-Marie Delacroix maakte die beslissing bekend op haar Facebook-pagina. “Woensdag wordt er extreme hitte verwacht. Gezien de waarschuwingen van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, de brandweer en medische diensten over deze komende hittegolf, moeten we Hagerock op 26 juni annuleren”, klinkt het. “We zetten alles op alles om het evenement op 25 september te laten doorgaan.”

Samusocial activeert hitteplan voor Brusselse daklozen

De Brusselse daklozenorganisatie Samusocial heeft dan weer het “Hitteplan voor dakloze personen” geactiveerd. Dat plan richt zich op alle mensen die op straat leven, maar heeft bijzondere aandacht voor oudere personen die extra vocht moeten opnemen, voor daklozen met geestelijke gezondheidsproblemen die niet beseffen dat ze water moeten drinken en voor daklozen onder invloed die het risico lopen om uitgedroogd te raken.

“Er is overdag altijd minstens een team op pad om te zoeken naar de meest kwetsbare mensen en hen water te geven. En ‘s nachts is er ook een shift voorzien”, zegt Marie-Anne Robberecht, woordvoerster van Samusocial.

Vlaanderen kreunt onder de hitte: een overzicht van alle maatregelen op werk, weg en spoor
Foto: Dirk Kerstens

Geen toeristische paardenkoetsen in Antwerpen

In Antwerpen rijden de toeristische paardenkoetsen in de binnenstad niet uit vanwege de hitte. De ritjes worden de hele week geschrapt, maakte schepen van Dierenwelzijn Fons Duchateau (N-VA) bekend. Duchateau voegt eraan toe dat hij al heel wat mails kreeg van ongeruste Antwerpenaars die zich bezorgd toonden over de koetspaarden.

En ook Brussel zullen toeristen niet kunnen bezoeken vanuit een paardenkoets, want ook daar is beslist dat het vervoer van mensen per koets opgeschort wordt. In Oostende en Brugge besliste het stadsbestuur eerder al de paardenkoetsen niet meer te laten uitrijden.

LEES OOK. Hitte houdt paardenkoetsen dan toch op stal in Brugge (maar dat heeft niets met die honderden mails te maken) (+)

Corrigeer

MEER NIEUWS