Wielerploeg start petitie tegen aangekondigde hervormingen UCI

Wielerploeg start petitie tegen aangekondigde hervormingen UCI

Het rommelt in het baanwielrennen. Een eind vorige week aangekondigde hervorming, opgelegd door de Internationale Wielerunie UCI, is bij de op het baanwielrennen gerichte teams in het verkeerde keelgat geschoten. In die mate dat BEAT Cycling Club een petitie is gestart met als doel het terugschroeven van de hervormingen.

Klik hier voor onze digitale wielergids

Met haar nieuwe directieven wil de UCI commerciële baanploegen bannen en wordt de wereldbeker op de baan herleid tot een Nations Cup. Enkel nationale wielerfederaties kunnen voortaan teams naar de wereldbeker sturen. Tot afgelopen winter waren ook renners van de commerciële baanploegen welkom en konden zij hun wedstrijden rijden in hun eigen uitrusting. BEAT Cycling Club heeft onder anderen Theo Bos, Matthijs Büchli maar ook onze landgenote Nicky Degrendele onder contract. Als de hervorming erdoor komt, kunnen zij in de toekomst niet meer voor BEAT kunnen starten op wereldbekers.

Ook de nieuwe plaats op de kalender zorgt voor oprispingen. Vonden de wereldbekers het afgelopen jaar vooral ’s winters plaats, dan wil de UCI vanaf volgend seizoen de wereldbekers verplaatsen naar de zomer en het najaar. Niet goed, vinden de baanwielrenners, omdat ze dan veel meer de strijd om aandacht moeten aangaan met het populaire wegwielrennen.

In een open brief gericht aan de UCI doet het team haar beklag. Ze vrezen dat het baanwielrennen terug naar het amateurisme zal afglijden, deels ook omdat de media minder aandacht aan de sport zullen besteden door de nieuwe plaats op de kalender. BEAT vreest ook dat de maatregelen jobs zullen kosten. Last but not least hekelt het Nederlandse team het gebrek aan overleg tussen de UCI enerzijds en de belangrijkste wielerteams anderzijds.

De open brief bevat ook een link die leidt naar een petitie. BEAT wil zoveel als mogelijk handtekeningen verzamelen in de hoop de hervormingen in het wielrennen terug te draaien.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.