Dief ramt politie op E17 omdat hij geen rijbewijs heeft: “Hij is niet het scherpste mes in de lade”

Dief ramt politie op E17 omdat hij geen rijbewijs heeft: “Hij is niet het scherpste mes in de lade”

Themabeeld Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Kortrijk -

Een achttienjarige man riskeert twee jaar effectieve celstraf voor een diefstal met braak. Tijdens een wilde achtervolging ramde hij maar liefst vijf politievoertuigen. “Hij is niet het scherpste mes in de lade”, aldus zijn advocaat maandag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk.

De feiten dateren van december vorig jaar. Nadat hij had ingebroken in een woning en op heterdaad betrapt werd, sloeg de jongeman op de vlucht in een groene Volkswagen Polo. De politie van zone Vlas probeerde de wagen met twee inzittenden tot stilstand te brengen, maar de inbrekers slaagden erin om de snelweg op de rijden. Op de E17 in de richting van Frankrijk zette een anonieme wagen van de federale politie de achtervolging in. De politie ging voor de inbrekers rijden en verminderde snelheid, maar de Polo ramde de wagen. Dit deed hij nog een tweede keer, waarna hij in de vangrails belandde. Niet minder dan vijf voertuigen raakten beschadigd tijdens de dolle vlucht.

“Hij mag van geluk spreken dat er geen doden vielen, anders had hij zich voor het hof van assisen mogen verantwoorden”, zei de Kortrijkse strafrechter rechter maandag.

De beklaagde staat in meerdere Europese landen onder verschillende aliassen bekend voor diefstallen. Het openbaar ministerie meende dat een zware bestraffing op zijn plaats is en vorderde een effectieve celstraf van twee jaar en een boete van 400 euro. “Mijn cliënt is niet het scherpste mes in de lade”, aldus zijn advocaat. “Hij vluchtte weg omdat hij geen rijbewijs heeft en niet naar de gevangenis wou. Maar na zes maanden voorhechtenis beseft hij dat hij zijn leven zal moeten beteren. Het leven in de gevangenis valt hem erg zwaar. Bovendien werd hij in de steek gelaten door zijn familie.”

De beklaagde was maandag aanwezig in de rechtbank en zei aan de rechter dat het hem speet. Zijn mededader is minderjarig en werd naar de jeugdrechtbank doorverwezen. Het vonnis volgt op 8 juli.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees