Triatleten mogen zwemmen in rivier die niet meteen de meest hygiënische reputatie heeft

Triatleten mogen zwemmen in rivier die niet meteen de meest hygiënische reputatie heeft

De organisatoren en sponsors stelden hun evenement voor aan de Dender, achter sporthal Schotte, waar de zwemproef zal passeren. Foto: emd

Aalst -

Een triatlonclub en een atletiekvereniging slaan de handen in elkaar om op zaterdag 13 juli de eerste Short Distance Triatlon te houden en zo meteen te tekenen voor de eerste officiële triatlonorganisatie in Aalst. Blikvanger wordt de zwemproef van 750 meter in de Dender.

Aalst pakt deze zomer uit met een eerste officiële triatlonorganisatie op het grondgebied van de stad. Het is een samenwerking tussen atletiekclub Alva en de lokale triatlonclub 3PT-Solidpharma.

“Dirk Van Yperzele had vanuit de bedrijfswereld interesse om in Aalst een grote triatlonwedstrijd te organiseren en benaderde daarover het stadsbestuur. Zo kwam hij uiteindelijk in contact met mij”, vertelt Geert De Brouwer van atletiekclub Alva. Hij heeft al veel ervaring met het organiseren van sportwedstrijden.

Beveiliging

“Intussen bleek ook de Aalsterse triatlonclub 3PT-Solidpharma de ambitie te hebben om een eigen triatlon te organiseren. We besloten dus al snel om de handen in elkaar te slaan voor de eerste Short Distance Triatlon Aalst, op en rond het kloppend sporthart Schotte, op zaterdag 13 juli.”

De organisatoren pakken meteen uit met een tweede primeur in de Aalsterse sportwereld. “De blikvanger wordt de Dender, die tussen residentie Denderhof en site Schotte de locatie wordt voor de 750 meter lange zwemproef. Of de waterkwaliteit daarvoor voldoende is? Die werd onlangs nog gecontroleerd door een erkend laboratorium, en de waarden zien er goed uit”, aldus nog De Brouwer.

Twee weken voor het evenement wordt die meting nog eens uitgevoerd, waarna de federatie groen licht moet geven om dat onderdeel van de triatlon door te laten gaan. “Is dat resultaat negatief, kunnen we dat onderdeel nog altijd weglaten maar daar gaan we niet van uit”, zegt Sabrina Hereman van 3PT-Solidpharma. “Voor de beveiliging werken we samen met duikschool Hydra, de brandweer en kajakkers.”

Supporters

Het fietsgedeelte vindt plaats in het centrum van Erembodegem, in drie lussen van 7 kilometer. Het loopgedeelte, met twee ronden van 2,5 kilometer, speelt zich af in het stadspark rond de spiegelvijver. “De supporters kunnen via het jaagpad en de Dwarsligger van het zwem- tot het fiets- en loopparcours alles gratis volgen”, zeggen de organisatoren nog.

Iedereen kan ook deelnemen aan de triatlon. “We hebben een trioformule, waarbij je de drie onderdelen van triatlon in een team van twee of drie atleten kan afleggen. Zo kan iedereen eens proeven van de sport. De formule is misschien ook interessant voor teambuildings.

De heren starten zondag om 14 uur, de vrouwen om 14.10 uur en de trio’s om 14.20 uur.

Met deze wedstrijd met nationale uitstraling willen beide clubs en de sponsors niet alleen de triatlon promoten in de regio, ze willen ook een nieuw referentie-sportevenement opzetten in Aalst. “We hopen een langetermijnorganisatie op poten te kunnen zetten en hebben daarom alvast een volgende datum vastgelegd: zondag 19 juli 2020.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees