Officieel: eerste tropische dag van 2019 is een feit

Officieel: eerste tropische dag van 2019 is een feit

Themabeeld Foto: carlo coppejans

Het kwik in Ukkel steeg maandag tot 30,6 graden Celsius, tweet weerman David Dehenauw van het KMI. De eerste tropische dag (+30 °) van 2019 is daarmee een feit. Het dagrecord van 32,7 graden in Ukkel uit 1976 blijft wel overeind.

Dinsdag wordt het nog warmer, mogelijk zelf 33 graden in Ukkel, het referentiepunt. Het dagrecord voor 25 juni staat op 33,6 graden en dateert eveneens uit het memorabele weerjaar 1976. Het absolute temperatuurdagrecord in Ukkel (over alle maanden) gaat terug naar 27 juni 1947, toen het kwik 36,6 graden haalde.

Zondag is in Ukkel de kaap van 25 graden overschreden. “Theoretisch moeten we tot donderdag wachten om van een hittegolf te spreken, als ook woensdag nog een 30-plusser wordt opgetekend”, legt Dehenauw uit.

Ozon-waarschuwingsdrempel nergens overschreden

De combinatie van luchtvervuiling, zonnig en warm weer zorgde in de late namiddag ook voor hogere ozonconcentraties. In geen enkel meetpunt werd de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht echter bereikt. In Berendrecht, ten noorden van de stad Antwerpen, werd omstreeks 17 uur de hoogste waarde (149 µg/m³) opgetekend. Nadien daalden de ozonwaarden stilaan opnieuw.

Dinsdag - bij nog hogere temperaturen - is er toenemende kans op overschrijdingen van de drempelwaarde, verwacht Ircel. De waarschuwingsdrempel moet problemen bij personen met ademhalingsproblemen, ouderen en kinderen voorkomen. De alarmdrempel (240 µg/m3) is gericht op de hele bevolking.

Corrigeer

IN HET NIEUWS.

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees