Klankman Pascal Braeckman krijgt rubriek in ‘Iedereen beroemd’: “In een zijspan heeft niemand een beperking”

Klankman Pascal Braeckman krijgt rubriek in ‘Iedereen beroemd’: “In een zijspan heeft niemand een beperking”

Pascal Braeckman (57), de bekendste klankman van het land, trekt vanaf september zijn motorjack aan voor Iedereen beroemd. Hij haalt elke week zijn zijspan van stal voor iemand met een beperking die hij bewondert. Braeckman, die zelf stottert, wil laten zien hoe relatief het woord ‘beperking’ is.

Motoren en mensen: het zijn twee van de vele passies van Pascal Braeckman, de enige bekende klankman van het land, met dank aan de programma’s van Tom Waes. Vanaf september kan hij die passies combineren in een nieuwe rubriek voor het Eén-programma Iedereen beroemd. Elke week neemt Braeckman in zijn zijspan een Vlaming mee die hij bewondert. Het gaat om mensen met een mentale of fysieke beperking, in de breedste zin van het woord. Het doel van de uitstap? “Een fijne dag beleven”, zegt Braeckman. “Niets meer, niets minder. Het is geen droomfabriek, er worden geen bergen verzet. Soms doen we een activiteit die mijn gast graag doet, soms zijn we gewoon weg en hebben we een goeie babbel.”

Boekhouder Sven

Een van zijn gasten is Sven Van de Velde. Die runde een goeddraaiend boekhoudkantoor en was een fervent waterskiër toen hij getroffen werd door twee oogaandoeningen, retinitis pigmentosa en cataract, waardoor hij stilaan blind werd. Hij moest alles opgeven, tot hij deelnam aan het programma Voorbij de grens op Eén, waarin hij met negen andere mensen met een beperking en fotografe Lieve Blancquaert achttien dagen door Nicaragua trok.

Vandaag is de man volop aan het werk, mede dankzij een sprekende smartphone, vergrotingssystemen en een toestel dat voorleest. Waterskiën doet hij opnieuw, met zijn vrouw als vaste piloot. “Ik bewonder Sven mateloos”, zegt Braeckman. “Zet hem in die zijspan en je ziet niet dat hij zo goed als blind is. We stoppen mensen als Sven te snel in vakjes.”

Een fijne dag

Het idee voor de rubriek in Iedereen beroemd komt eigenlijk van Glenn Crynen, die een verleden heeft bij de paracommando’s en de rijkswacht. Crynen is de baas van Project U/Turn, een organisatie die avontuurlijke activiteiten organiseert voor mensen met een beperking. Opmerkelijk is dat die geen beroep kunnen doen op hulpmiddelen of aangepast vervoer. Project U/Turn wil mensen met een beperking doen inzien dat een beperking geen beperking van het leven mag zijn. Braeckman kwam in contact met de organisatie door het VTM-programma Over winnaars. Daarbij was hij de klankman van Koen Wauters, toen die mensen met een beperking hielp een droom te verwezenlijken. “Dat heeft echt indruk gemaakt. Maar zoals ik zei: wat ik doe, is iets anders. Ik wil gewoon mensen die ik bewonder, een fijne dag bezorgen. Het zijn mensen die ontdekt hebben dat er voor alles een oplossing is.”

Pascal Braeckman zal in zijn nieuwe rubriek ook iemand meenemen die stottert. Zelf begon hij op zijn veertiende te stotteren toen hij een kabel in zijn mond stak om die te “strippen”, er met zijn tanden de buitenkant van af te bijten. De elektrische kabel bleek geladen, met alle gevolgen van dien. “Ik heb met dat stotteren leren omgaan. Soms heb ik er totaal geen last van, soms krijg ik amper een woord gezegd. Het is gewoon vervelend wanneer ik mensen moet opbellen die me niet kennen. Ik ben ook de eerste om er grappen over te maken en het is natuurlijk niet te vergelijken met mensen die blind zijn of verlamd. Maar ik schaam me er niet voor, die boodschap wil ik wel uitdragen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees