Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De studenten dramatische kunsten hebben vriend, vijand én zichzelf verbaasd met hun plaats in de kwartfinales.  VRT

Nog 8 teams strijden in de kwartfinales om de Campus Cup

KU Leuven blinkt uit… in afwezigheid

Nu de examens bijna afgelopen zijn, hebben studenten weer tijd om voor hun televisie te hangen. En maar goed ook, want vanavond starten de kwartfinales van de ‘Campus Cup’. Dingt alvast niet mee naar de overwinning: de KU Leuven.

De voorbije vier weken legde quizmaster Otto-Jan Ham 34 studententeams uit dertien Vlaamse hogescholen en universiteiten het vuur aan de schenen. Na gisteravond blijven daar nog acht ploegen van over, die in de kwartfinales verder strijden om de Campus Cup. Opvallend: geen enkel team van de gerenommeerde KU Leuven maakt nog kans op die trofee. De UGent daarentegen levert meer dan de helft van de kwartfinalisten af, en ook twee hogescholen schopten het tot de laatste acht. Voorts zijn enkele studierichtingen goed op weg om alle vooroordelen uit de wereld te helpen en te tonen dat ze wel degelijk veel in hun mars hebben. Zo zijn dramatische kunsten, slavistiek en nautische wetenschappen nog in de running. “Het is een geestige mix geworden van de usual suspects zoals rechten of politieke wetenschappen, en onverwachte richtingen zoals drama,” zegt eindredacteur Pieter Peyls. “Die studenten hebben echt vriend, vijand en zichzelf verbaasd.”

Gezonde rivaliteit

Tijdens de opnames heerst een meer dan gezonde rivaliteit tussen de onderwijsinstellingen en de studentensteden. “Elke student vindt natuurlijk dat hij de beste home town heeft, en dat leeft wel”, zegt Peyls. “Die van Leuven willen die van Antwerpen pakken en de hogescholen hebben het gemunt op de universiteiten, maar dat zorgt voor een fijne competitiviteit.”

Wat de makers vooral onthouden, is dat Vlaanderen gigantisch veel verstandige studenten telt. “Mannen én vrouwen, geen onbelangrijk detail”, voegt Peyls eraan toe.

Op 4 juli spelen de twee sterkste teams de finale en weten we welke studierichting de eerste Campus Cup in zijn trofeeënkast mag zetten. (vama)

Het beste van Enkel voor abonnees