Kwik stijgt vandaag tot 34 graden, maar straks toch geen hittegolf?

Kwik stijgt vandaag tot 34 graden, maar straks toch geen hittegolf?

Foto: Jimmy Kets

Het wordt dinsdag een zonnige en hete dag, met in de Kempen zelfs temperaturen tot 34 graden. Dat meldt het KMI. Maar het blijft afwachten tot morgen om te weten of we nu van een hittegolf kunnen spreken of niet.

In het binnenland wordt het dinsdag vrijwel overal warmer dan 30 graden. In de meeste streken waait de wind aanvankelijk zwak tot matig uit zuidoostelijke richtingen, in de namiddag draaiend naar het noordoosten. In het zuidoosten blijft de wind echter zwak en veranderlijk.

Vanaf woensdag zouden de temperaturen iets dalen. Alleen in het zuidoosten van het land halen we nog 30 graden of meer. Maar aan de kust bijvoorbeeld zal het kwik woensdag blijven steken op 20 graden, door nevel die er de hele dag kan blijven hangen. Ook donderdag en vrijdag is het het minst warm aan de kust (22-24 graden), terwijl de temperatuur in het zuidoosten kan oplopen tot 31 à 33 graden.

Hittegolf?

Dus bestaat de kans dat er dan straks toch geen hittegolf komt. Daarvoor moet in Ukkel minstens vijf opeenvolgende dagen met tenminste 25 graden gemeten worden, waarvan minstens drie dagen tenminste 30 graden. Maandag werd in Ukkel 30,6 graden genoteerd, maar het blijft afwachten of we woensdag ook nog die temperatuur halen.

Niettemin blijft het in het weekend nog zeer warm. Pas maandag zal een maritieme luchtmassa boven ons land naar verwachting zorgen voor minder warm weer. Het zou dan wisselend bewolkt worden met maxima tussen 22 en 27 graden.

Play

bekijk ook

Welk effect heeft de zon op onze huid?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees