Iconische ‘Royal Belge’ wordt na veertig jaar afgebroken: “Gebouw was niet meer van deze tijd”

Iconische ‘Royal Belge’ wordt na veertig jaar afgebroken: “Gebouw was niet meer van deze tijd”

Foto: Tuly Salumu

Gent -

De ‘Royal’ Belge of ‘Axa’, één van de bekendste gebouwen van de Kortrijksesteenweg wordt momenteel gesloopt. In de plaats komt een complex met 38 assistentieflats en 18 appartementen. De afbraakwerken duren nog tot oktober.

Schrik niet als u in de Kortrijksesteenweg botst op werkmannen in witte overalls. Zij moeten de ‘Royale Belge’ asbestvrij maken - vooral de dakplaten zijn aangetast. Het opvallende bankgebouw op de Kortrijksesteenweg is na veertig jaar immers in volle afbraak. “Het gebouw voldeed niet meer aan de normen van deze tijd”, zegt Rose Leirens van de Aldea-groep, die het project uitvoert.

Een enorme kraan met een lange sloopriek en betonschaar ‘knabbelt’ het pand als het ware af. “Het beton wordt stukje per stukje afgebroken”, zegt werfleider Pieterjan Van den Abeele. “Dat is geen sinecure, want we zitten hier aan een drukke baan. Om stof in de buurt te vermijden, wordt een waterkanon ingeschakeld dat voor een beschermende nevelspray zorgt.”

Iconische ‘Royal Belge’ wordt na veertig jaar afgebroken: “Gebouw was niet meer van deze tijd”

Kortrijksesteenweg afgesloten

De afbraakwerken van de kolos – het perceel meet 2.175 vierkante meter - duren nog tot oktober. De komende drie weken zijn de Filips Van Marnixstraat en één rijstrook van de Kortrijksesteenweg, in de richting van de Charles De Kerckhovelaan, afgesloten.

Tijdens de Gentse Feesten worden de straten opnieuw vrijgemaakt, op vraag van de Stad.

Fitness en wellness

De bouw van de luxueuze appartementen en assistentiewoningen staat gepland voor dit najaar. Opvallend: het architectenbureau Bontinck tekende de plannen voor zowel het nieuwe als het huidige gebouw.

“Gentenaars zullen het pand begin volgend jaar zien verrijzen”, zegt projectmanager Stijn Claessens. “Er komen twee restaurants, voor bewoners en particulieren, maar ook een wellness, bibliotheek en een fitnesscentrum.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio