Pasar Zomert in de Leiestreek rond Deinze, Zulte en Gent en in het Meetjesland

Pasar Zomert in de Leiestreek rond Deinze, Zulte en Gent en in het Meetjesland

Foto: Pasar

Deinze / Nevele / Zulte - Pasar Zomert is een succesvolle wandelcampagne die elk jaar tijdens de vakantiemaanden zo’n 4.000 wandelaars lokt verspreid over de hele provincie Oost-Vlaanderen. Wandelaars komen zo goed als iedere avond aan hun trekken. Dit jaar zijn er vier reeksen, goed voor 35 avondwandelingen. Leiestreek en Meetjesland sloegen de handen in elkaar, zodat er met negen wandelingen in de regio een gevarieerd aanbod is. De slotwandeling voor de gehele provincie heeft plaats in Bachte-Maria-Leerne op de laatste donderdag van augustus. Maar ook in juli is er reeds een wandeling gepland in Deinze en in Machelen. In augustus is er eentje in Landegem.

Een wandeling om de dag af te sluiten is zalig en rustgevend. Dat weten de vele deelnemers aan de Pasar zomert-wandelingen van de vorige jaren maar al te goed. Ook deze zomer nemen enthousiaste vrijwilligers van Pasar je mee op sleeptouw om de meest verrassende plekjes in Oost-Vlaanderen te ontdekken tijdens een avondwandeling. De slotwandeling voor heel Oost-Vlaanderen, met prijsuitreiking, zal plaats vinden op 29 augustus in Bachte-Maria-Leerne met start en aankomst in De Sterre in de Ooidonkdreef. Daar kunnen de wandelaars die aan minstens vijf tochten hebben deelgenomen een ballonvaart of andere waardevolle prijzen winnen. In Deinze is er ook een wandeltocht rond het centrum gepland op donderdag 18 juli. De donderdag daarna wordt er gewandeld in Machelen.

Talrijk zijn de stille getuigen van oorlog en economische bloei in de Leiestreek. Maar ook het vele groen, de fraaie landschappen en de meanderende Leie kunnen aan de Oost-Vlaamse Leie bekoren. Het kasteel Ooidonk en de vele Leieschilders voelden er zich thuis. Het verstedelijkte landschap in en rond Gent herbergt verrassende oases van rust, diverse groenpolen en kabbelende waterlopen. Al deze elementen sieren je wandeling.  Het zijn geleide wandelingen in de natuur van ongeveer 8 km lang met een duurtijd van 2,5 uur.

Programma

Donderdag 4 juli. Start: Onthaal zwembad, parking 2, Puidonkdreef 1, Wachtebeke. Contact: Bart Vandendriessche, bart.vandendriessche3@telenet.be, 0495 29 62 65. Blikvangers: veel onverharde wegen, open natuur, Zuidlede, Olengracht.

Donderdag 11 juli . Start: Parochiezaal Bassevelde, Nieuwe Boekhoutestraat 24, Bassevelde (Assenede). Contact: Eric De Vuyst,  devuysteric2@hotmail.com, 09 344 58 35, 0479 64 36 79. Blikvangers: OLV-Hemelvaartkerk, kerkwegels.

Donderdag 18 juli . Start: Fietscafé Het Groot Verzet (achterkant stadhuis kant Leie), Brielstraat 2, Deinze. Contact: John De Vlieger, john.dv@skynet.be, 0475 63 43 04. Blikvangers: stadhuis, nieuw Leietheater, mudel, provinciaal domein De Brielmeersen, Leie, Antoon Van Paryspad, Schipdonkkanaal.

Donderdag 25 juli . Start: Ontmoetingscentrum Guldepoort, Dorpsstraat 46, Machelen (Zulte). Contact: Frank Roose, frankroose@telenet.be, 0476 34 12 83. Blikvangers: Franse militaire begraafplaats WOI, wegeltjes.

Donderdag 1 augustus. Start: Afsneedorp 20, Afsnee (Gent). Contact: Mark Dedapper, markdedapper@telenet.be, 0488 28 29 18. Blikvangers: kerkje Afsnee, zwevende voetgangersbrug, wandelpad langs de Leie, de Keuzemeersen, onverharde wegen en paadjes.

Donderdag 8 augustus. Start: Gemeentelijk Ontmoetingscentrum, Oude-Kantschoolstraat 1b, Maria-Aalter (Aalter). Contact: Daniel Rodts, danielrodts@skynet.be, 09 374 37 61, 0476 38 01 25. Blikvangers: verdoken kapel, visserij, bron, bossen, berg.

Donderdag 15 augustus. Start: Café Nebulas, Dorsweg 15, Vinderhoute (Lievegem). Contact: Kristien De Clercq, teampasarwaarschoot@telenet.be, 09 372 01 54. Blikvangers: kasteel Schouwbroek, Van Vlaenderensmolen, oude knotwilgenrijen, oudste boom van België.

Donderdag 22 augustus. Start: Café De Gouden Klok, Landegemdorp 15, Landegem (Deinze). Contact: Eddy Lossy, eddy.lossy@scarlet.be, 0495 58 65 75. Blikvangers: ecologisch herstel Oude Kale, Soete Beese, kasteel Poeldendries, trage wegen.

Donderdag 29 augustus. Start: Brasserie De Sterre, Ooidonkdreef 6, Bachte-Maria-Leerne (Deinze). Contact: John De Vlieger, john.dv@skynet.be, 0475 63 43 04. Blikvangers: Ooidonkroute en –dreef, Leieschilders, Van Crombrugghebrug, Sint-Martens-Leerne, centrum Maria-Leerne.

Als afsluiter krijgt elke deelnemer gratis een streekbiertje na de laatste wandeling, aangeboden door Brouwerij Sint-Canarus.

In het Meetjesland en de Leiestreek rond Deinze en Gent kan je dus elke donderdag gaan wandelen. In het Waasland is dat elke maandag en in de Vlaamse Ardennen elke woensdag. Op vrijdag kan je terecht in het Scheldeland.

Praktisch

Wanneer: om 19 u inschrijven en om 19.15 u start van de wandeling.

Prijs: 1,5 euro per persoon of 3 euro per gezin; gratis voor kinderen jonger dan 12 j; gratis voor leden Pasar op vertoon van de lidkaart Pasar. Word lid van Pasar via www.pasar.be of tijdens de wandelingen en neem dan gratis deel met het hele gezin aan deze wandelreeks.

Elke deelnemer ontvangt bij elke wandeling een stempel op een wandelspaarkaart.

Het is een organisatie van Pasar in samenwerking met veel vrijwilligers van de Pasar-afdelingen in Leiestreek&Gent en Meetjesland, met medewerking van Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Meetjesland, Toerisme Leiestreek, CM, Brouwerij Sint-Canarus, Kompas Camping en Nationaal Geografisch Instituut.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio