Film Fest Gent richt voor 46ste editie schijnwerpers op Spanje

Film Fest Gent richt voor 46ste editie schijnwerpers op Spanje

Film Fest Gent editie 2018 Foto: BELGA

Gent -

De 46ste editie van Film Fest Gent staat in het teken van Spanje. Het filmfestival organiseert in oktober onder meer een retrospectieve rond het werk van diverse Spaanse filmgoden en brengt het werk van Spaanse auteurs die baanbrekend cinematografisch werken hebben gemaakt, waaronder Luis Bunuel, Carlos Saura en Pedro Almodovar.

“De belangrijkste reden om Spaanse cinema op het voorplan te plaatsen, is dat zo weinig Spaanse films nog in de Belgische zalen te zien zijn”, zegt Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent. “Zo missen we doorgaans de kans om te volgen wat er in een van de meest vitale filmlanden in Europa gebeurt.”

Film Fest Gent richt voor 46ste editie schijnwerpers op Spanje
Foto: BELGAONTHESPOT

Het filmfesetival zet een retrospectieve op rond het werk van Spaanse filmgoden. Zo is er een eerbetoon aan de Spaanse cineast Agustí Villaronga, die naar de rode loper komt in oktober. Villaronga is vooral bekend omwille van zijn steeds weerkerende fascinatie voor sadistische personages. Filmliefhebbers kunnen zich laven aan het werk uit zijn ruim 40-jarige carrière, waaronder zijn omstreden regiedebuut “Tras el Cristal” (1986).

Dansfilms

Verder serveert het festival in een eenmalig programma het werk van Spaanse auteurs die “taboedoorbrekend cinematografisch” werk hebben gemaakt:, bijvoorbeeld de Spaans-Mexicaanse Luis Buñuel, die in zijn werk het surrealisme liet doorschemeren. Ook Carlos Saura, in het visueel geheugen gegrift dankzij zijn visueel meeslepende dansfilms, maakt zijn opwachting. Verder worden kleppers van Victor Erice, Alejandro Amenábar, en Pedro Almodóvar uit de Spaanse filmarchieven gehaald.

De organisatie lichtte dinsdag alvast een tipje van de sluier van de filmselectie voor het komende festival: “Ghost Tropic” van Bas Devos, de Brusselse filmregisseur die het klaarspeelde om twee films af te leveren in eenzelfde jaar. Ook “Monos” van de Colombiaanse regisseur Alejandro Landes over de explosieve biotoop van kindsoldaten wordt vertoond.

Het muzikale handelsmerk van Film Fest Gent, internationaal befaamd omwille van de jaarlijkse World Soundtrack Awards, wordt dit jaar opnieuw in de verf gezet. Films die dit jaar voor “de muzikale touch” zorgen, zijn onder meer “A Dog Called Money”, een docufilm over PJ Harvey van Seamus Murphy, en “Amazing Grace”, de concertfilm met originele muziekregistraties van de jonge Aretha Franklin uit 1972.

Picassogezicht

Rossy de Palma, steractrice en een van de inspiratiebronnen van Almodóvar, leent haar Picassogezicht aan de affiche van Film Fest Gent 2019. Met Almodóvar, die dit jaar met “Dolor y Gloria” nog een semi-autobiografische prent afleverde, maakte ze tal van films, waaronder “La Ley del Deseo” (1987), “Mujeres al borde de un ataque de nervios” (1988) en “Kika” (1993).

Film Fest Gent vindt plaats van 8 tot en met 18 oktober. Het volledige programma wordt op 19 september bekendgemaakt.

Corrigeer

NIEUWS