Een primeur

Bel’Uva Druiven-gin uit Deinze

Deinze / Nevele - Belgische druiven produceren goede wijn en top mousserende wijnen, maar nu heeft Hans Van Daele van Elikzir uit Deinze ook een unieke druiven-gin ontworpen. Gin is al een tijd in. Dat heeft ook de Belgische markt ondervonden. Naast de tientallen gin-merken brengt aroma- en extract technoloog Hans Van Daele een kwaliteitsvol nieuw uniek gin-concept op de markt, met de diversiteit van een reeks Belgische druiven die elk jaar een nieuw product opleveren. Bel’Uva is een primeur van eigen bodem uit Deinze.

Druiven in plaats van graan

Druiven, in plaats van graanalcohol als basis voor een hoogstaande gin. Het is een idee dat werd gecreëerd in 2017, in samenspraak met de gepassioneerde wijnkenner Prof. Ghislain Houben. “In het hele proces van wijn maken, gaan er al eeuwen waardevolle grondstoffen, zoals de druivendraf, verloren: de schil, het vruchtvlees en de pitjes worden na het persen meestal weggegooid,” vertelt Hans Van Daele van Elikzir. Met een lange carrière in de aroma- en extractensector, levert hij sinds jaren advies aan de voedingsindustrie voor nieuwe productlanceringen.

Elikzir

Elikzir, zijn extractiebedrijfje van natuurlijke botanische extracten, begon twee jaar geleden met experimentele testen. “Wij fermenteren de druivendraf op een specifieke manier, om een zeer aromatisch distillaat te bekomen en hiermee creëren we een hoogstaande unieke gin-soort.”

“We zien dat onze huidige voedingsproducenten vaker nadenken over een duurzame ‘valorisatie van hun nevenstromen’. Bovendien kan je de kosten beter beheren, als je de co-producten kunt verwerken in meerdere commerciële producten. Onze gin, Bel’Uva, is daar een prachtig Belgisch voorbeeld van,” voegt hij eraan toe. Nevenstroom is een idee dat we in de toekomst meer gaan zien opduiken: niks laten verloren gaan, een gesloten productieketen, met waardevolle creaties als resultaat.”

In Prof. Ghislain Houben vond Hans een partner. Hij is een wijnkenner èn wijnproducent uit Limburg, die al jaren experimenteert met nieuwe druivenrassen. “Ons land brengt almaar meer bijzonder kwaliteitsvolle druivensoorten voort, met zeer goede wijnen en onlangs nog een bekroonde ‘mousserende wijn’ als resultaat,” verduidelijkt hij. “We kunnen nog zoveel meer doen met die oogst uit onze terroir, vandaar de denkpiste van de gin, vergist en gedistilleerd uit de druivendraf na de vinificatie. En nog meer producten zullen in de toekomst volgen.”

“De botanische distillaten stellen we zorgvuldig samen, in functie van het delicaat en fruitig aroma van elke druivensoort en dit in samenwerking met een top-distillateur,” licht Hans Van Daele toe. “Dat maakt onze Bel’Uva gin helemaal Belgisch. En daar mogen we best trots op zijn, want de ecologische voetafdruk is op die manier nog minimaler.”

Elk jaar een nieuwe

“De huidige beschikbare druivendraf is afkomstig van de druiven Pinot Blanc en Muscaris, die we in Limburg telen, in samenwerking met specifieke druiventelers. Maar we beschikken over meer dan tien druivensoorten om nog meer authentieke producten te lanceren. Elke druif drukt een eigen ‘aromatische’ stempel op de sensorische eigenschappen van de verschillende gins die we ontwikkelen,.” voegt Prof. Houben er nog aan toe.  

Hans Van Daele gaat nog veder: “Dit laat zelfs toe om elk jaar een nieuw distillaat per druivensoort te ontwikkelen, met een unieke smaak en geur, en gedateerd per jaartal”.

Ook de vormgeving van de fles en het etiket spelen in op het unieke van de grondstoffen: je herkent duidelijk een wijnfles en op het etiket pronkt een druiventros. De smaak en het geurprofiel zijn hoogstaand en zuiver. “Bel’Uva mag zich terecht een edele gin noemen,” vindt Hans Van Daele. “We mikken op het hogere marktsegment, de betere horecazaken en retail. Maar in de eerste plaats zijn we vooral fier op dit nieuwe product van eigen bodem, dat iedereen mag ontdekken!”

Meer info op www.beluva.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio