Doodrijder (28) kwam van de Overpoort en was onder invloed van drugs: 4,5 jaar cel en 10 jaar rijverbod

Doodrijder (28) kwam van de Overpoort en was onder invloed van drugs: 4,5 jaar cel en 10 jaar rijverbod
Gent -

4,5 jaar effectieve celstraf en een rijverbod van 10 jaar. Die straf sprak de politierechter woensdag uit voor een 28-jarige man uit Lanaken die in 2017 in de Hoogstraat Veysel Calinalti (55) aanreed. De automobilist was onder invloed van drugs en pleegde vluchtmisdrijf. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

De pater familias van een hecht gezin dat al jaren in Gent woont. Vader van drie zonen en grootvader van vijf kleinkinderen. Liefhebbende echtgenoot. Uitbater van een tapijtwinkel. Dat was Veyel Calinalti. Was. Want in de ochtend van 10 november 2017, hij was net met de fiets vis gaan halen op de Vrijdagmarkt, werd de man op het kruispunt van de Hoogstraat en de Peperstraat aangereden door een bestelwagen.

Leugens

De bestuurder, een vrachtwagenchauffeur uit Lanaken, kwam van de Overpoortstraat en was onder invloed. Met zijn bestelwagen reed hij volgens getuigen niet alleen in de verkeerde richting, hij reed ook aan een snelheid die eerder op een racecircuit thuishoort. In plaats van ter plaatse te blijven, pleegde de twintiger vluchtmisdrijf. “Hij beweerde dat hij in slaap was gevallen en dat hij dacht dat hij een verkeersbord had geraakt. Die leugenachtige verklaringen zijn duidelijk in strijd met de vaststellingen”, zegt An-Sofie Raes, advocate van de nabestaanden.

Terwijl de wegpiraat ingerekend werd op de parking langs de E17 in Kalken, ging het met slachtoffer Calinalti van kwaad naar erger. Hij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij na een doodstrijd van 36 dagen het leven liet. “Voor zijn echtgenote is dat verlies na twee jaar nog steeds zo zwaar dat ze niet naar de rechtbank kan komen”, zegt advocate Raes. “De zonen werken ondertussen alle drie in de zaak.”

10 jaar rijverbod Het gezin kan zich vinden in het vonnis dat woensdag werd uitgesproken door de politierechtbank: 4,5 jaar effectieve opsluiting, een rijverbod van tien jaar en een boete van 8.000 euro. “De rechtbank tilt onder meer zeer zwaar aan het feit dat de beklaagde geen hulp heeft geboden aan iemand in nood. De familie is opgelucht dat ze uitgebreid haar grieven heeft kunnen uiten en dat de waarheid aan het licht is gekomen”, besluit Raes .

De beklaagde kan nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio