Philippe Gilbert op weg naar uitgang bij Deceuninck-Quick Step na niet-selectie voor de Tour, Lotto-Soudal lonkt

Philippe Gilbert op weg naar uitgang bij Deceuninck-Quick Step na niet-selectie voor de Tour, Lotto-Soudal lonkt

Foto: BELGA

Geen Philippe Gilbert (36) in de Tour dit jaar. Een sportieve keuze van het team die serieuze gevolgen kan hebben voor zijn sportieve toekomst. “Uiteraard zal dit meespelen in mijn beslissing om al dan niet bij Deceuninck-Quick Step te blijven.” Lotto-Soudal toont alvast interesse.

Met een telefoontje van Tom Steels werd Philippe Gilbert maandag op de hoogte gebracht van zijn niet-selectie voor de Tour. “Het was een complete verrassing, ik kan die beslissing echt niet begrijpen”, reageerde Gilbert gisteren voor de start van Halle-Ingooigem. “Ik had er hard naartoe gewerkt. Ik was ook extra gemotiveerd door de start in Brussel én ik wou revanche nemen voor mijn opgave van vorig jaar na mijn zware val (waarbij hij zijn knieschijf brak, nvdr.).”

Ploegmanager Patrick Lefevere motiveerde de beslissing. “Ze is genomen door de sportieve cel, met alle ploegleiders. Ik was zelfs niet op die meeting. Er waren zes zekerheden: Viviani en zijn twee lead-outs Morkov en Richeze, klassementsrenner Mas, die Devenyns als helper krijgt, en Alaphilippe. We kozen voor Asgreen om van kilometer één op kop te rijden, dat kunnen we toch niet vragen aan een kampioen als Gilbert? En Lampaert bewees in Zwitserland dat hij kan helpen in de lead-out.”

Einde contract

Een begrijpelijke keuze dus, maar mogelijk niet zonder gevolgen. Gilbert is einde contract en zoekt wellicht andere oorden op. “Ik heb veel contacten en we zullen de komende weken de beste beslissing nemen”, zegt de Ardennees. “Maar uiteraard zal deze niet-selectie meespelen in mijn beslissing om al dan niet bij Deceuninck-Quick Step te blijven. Ik heb in mijn carrière altijd ploegen gekozen op basis van mijn ambities en dat zal zo blijven. Ik wil graag nog twee jaar doorgaan en heb verschillende opties. Vanochtend, toen het nieuws in de media verscheen, hebben al ploegmanagers van verschillende teams mij gebeld.”

Een terugkeer naar Groupama-FDJ – ploegleider Marc Madiot is wild van zijn ex-kopman – of Lotto-Soudal – de ploeg waarvoor hij in 2011 zijn beste seizoen ooit reed – is een mogelijkheid. Bij Lotto zou hij ook John Lelangue terugvinden, de man met wie hij samenwerkte bij BMC. “Hij staat op onze lijst”, zegt Lelangue. “Ik ken Philippe goed, hij zou een echte leider voor ons team kunnen zijn. Ik ga zeker luisteren naar zijn manager. Hij wil nog twee jaar koersen en ik ben ervan overtuigd dat hij dat goed zal doen. Hij heeft nog de motivatie van een junior.” Ook andere ploegen toonden al interesse, zoals Dimension Data, Cofidis en Arkéa-Samsic.

Lefevere wil wel iets duidelijk maken. “Zijn niet-selectie voor de Tour heeft niks te maken met het al dan niet blijven van Gilbert in het team. Ik heb mij daarmee nooit beziggehouden en zal dat ook nooit doen. Als blijkt dat we de bal misslaan door hem thuis te laten, dan is dat zo en neem ik daarvoor de verantwoordelijkheid. Of ik hoop dat hij blijft? Met hoop ben je niks. We zien wel of ik genoeg geld heb, hè. Als hij bijtekent, is dat prima. Doet hij dat niet, dan is dat het einde van de wereld niet. Toen hij bij ons tekende in 2017, waren we allebei heel blij. We hebben er qua prestaties het maximale uitgehaald.”

Toppers Alaphilippe en Stybar tekenden al bij, Viviani (interesse van Cofidis) en Mas (Movistar) nog niet. “Ik lees veel in de media over hen, maar ik kan alleen maar zeggen dat we praten in de Tour.” Lefevere was gisteren ook in Ingooigem, dus zal hij na de wedstrijd in de bus wel even met Gilbert gebabbeld hebben. Het zou niet de eerste keer zijn dat een huwelijk dat op springen staat alsnog standhoudt. Maar de barsten zijn wel groot. Gilbert werd gisteren nog derde in Halle-Ingooigem, maar juichte niet op het podium en weigerde te drinken van zijn glas Kwaremont. Zo diep zit het.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.