Geert Bourgeois neemt ontslag als Vlaams minister-president

Geert Bourgeois neemt ontslag als Vlaams minister-president

Foto: Frank Bahnmuller

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) neemt ontslag op 1 juli. Er komt een extra ministerraad om een opvolger aan te duiden.

Geert Bourgeois werd op 26 mei verkozen als Europees Parlementslid. Volgende week legt hij daar de eed af, wat betekent dat hij geen minister meer mag zijn.

Omdat er nog geen nieuwe Vlaamse regering is, moet er een opvolger worden gezocht voor Bourgeois. De Vlaamse ministers zullen morgen/vrijdag beslissen wanneer er een extra ministerraad wordt gepland om een opvolger aan te duiden. Naar alle verwachting wordt dat de huidige viceminister-president van N-VA, Liesbeth Homans.

Homans zou dan de eerste vrouwelijke regeringsleider in ons land zijn. Homans is viceminister-president voor de N-VA. Ze kreeg in 2014 een superministerportefeuille, nadat ze een persoonlijke monsterscore behaalde als lijsttrekker in Antwerpen.

Toch loste ze de verwachtingen niet helemaal in. De bevoorrechte relatie die ze al twintig jaar had met voorzitter Bart De Wever - ze kennen elkaar sinds hun studiejaren - bekoelde na een tijdje. Homans werd op Vlaams niveau dan niet dé ‘leading lady’, ze bewaarde wel overtuigend de partijlijn in haar streven om de erkenningen voor moskeeën stop te zetten en ook in haar strijd tegen ‘faciliteitenburgemeester’ Damien Thiéry. Op vlak van sociale huisvesting - een thema dat ze als parlementslid al jaren volgde - ging het ministerschap haar wel goed af.

Het ziet er dan ook naar uit dat Homans tijdelijk Bourgeois mag vervangen. Begin volgende week zal een extra ministerraad plaatsvinden. Toch is het niet duidelijk of Homans in een volgende Vlaamse regering opnieuw minister wordt. Mocht de N-VA federaal niet meer mee regeren, dan staan er heel wat zwaargewichten te kloppen op de Vlaamse deur. Zo moeten stemmenkanonnen Jan Jambon, Theo Francken en Zuhal Demir onderdak vinden. Of er dan nog plaats is voor Homans is onzeker.

bekijk ook

Klimaatactivisten verstoren debat in ‘De zevende dag’ en gooien confetti over Geert Bourgeois en Guy Verhofstadt

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees