Mooi: schaatser schenkt zijn 33 jaar oud Elfstedenkruisje aan zwemmer Van der Weijden

Mooi: schaatser schenkt zijn 33 jaar oud Elfstedenkruisje aan zwemmer Van der Weijden

Maarten van der Weijden, die vorige week heel Nederland verbaasde door de 196 kilometer lange Elfstedentocht te zwemmen voor het goede doel, heeft aan zijn beproeving een heus Elfstedenkruisje overgehouden. Het kleinood werd hem opgestuurd door een schaatser die de Elfstedentocht in 1986 had uitgereden. “Ik vind dat het jou meer toekomt”, schreef hij in een begeleidende brief aan Van der Weijden.

De Elfstedenkruisjes zijn unieke medailles die enkel worden uitgereikt aan schaatsers die de bijna 200 kilometer lange Elfstedentocht in Friesland hebben uitgereden. De laatste exemplaren werden uitgereikt in 1997, toen de meest recente Elfstedentocht werd verreden.

Dat hield een zekere Cees uit Woudrichem echter niet tegen het Elfstedenkruisje dat hij in 1986 kreeg, weg te schenken aan Maarten van der Weijden. Die hield vorige week Nederland in de ban door de volledige Elfstedentocht te zwemmen om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

“In 1986 heb ik de Elfstedentocht geschaatst. Het was mooi zonnig weer en er was maar weinig wind. Het was eigenlijk een makkie. Dus kijkend waar jij mee bezig bent, vind ik dat jou dit Kruisje veel meer toekomt. Ik geef het met heel veel liefde aan je”, klinkt het in de brief.

“Ik zag op televisie hoe het zoveel mensen samenbracht. Dat is geweldig om naar te kijken en raakte me persoonlijk”, legde de briefschrijver, die anoniem wil blijven, zijn nobele daad uit aan het AD.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.