Officieel: we beleven een hittegolf én het is de warmste 29 juni ooit

Officieel: we beleven een hittegolf én het is de warmste 29 juni ooit

Foto: Photo News

Dat het warm is, weet iedereen, maar sinds zaterdagmiddag beleven we ook officieel een hittegolf. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter. Dat warme weer heeft ook een nadeel: de informatiedrempel voor ozon is op drie punten in Vlaanderen overschreden.

Er is officieel sprake van een hittegolf in ons land. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. In Ukkel is zonet 30 graden Celsius gemeten. Een hittegolf is een periode met minstens vijf opeenvolgende dagen met ten minste 25 graden, waarvan op minstens drie dagen 30 graden of meer wordt genoteerd in Ukkel. Met verwachte maxima rond de 23 graden vanaf maandag lijkt het er echter niet op dat de hittegolf nog lang zal aanhouden.

Dehenauw liet ook nog weten dat het dagrecord voor 29 juni zaterdagmiddag al verbroken werd. Het vorige record, dat uit 1957 stamde, lag op 30,7 graden Celsius. Vandaag werd in Ukkel al 30,8 graden gemeten, en de temperatuur kan nog steeds stijgen.

Maar dat mooie weer komt met een nadeel: De EU-informatiedrempel voor ozon is zaterdag op drie meetpunten in Vlaanderen overschreden. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) zaterdag op Twitter.

De Europese informatiedrempel voor ozon ligt op 180 microgram ozon per per kubieke meter lucht. Bij het overschrijden van die drempel moet de overheid de bevolking informeren.

Volgens IRCEL is de drempelwaarde van 180 microgram per kubieke meter lucht zaterdag rond 16 uur op drie plaatsen in Vlaanderen overschreden: Gent (198 µg/m³), Destelbergen (191 µg/m³) en Moerkerke (182 µg/m³).

bekijk ook

Explainer - Welk effect heeft de zon op onze huid?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees