FOTO & VIDEO. Festiveló, een feest voor fietsers en culturo's

Fietsen en terzelfder tijd cultuur beleven, dat was het opzet van Festiveló, de muzikale fietstocht die de cultuurdiensten van Lokeren en Lochristi zondag organiseerden. Duizend mensen reden onder een zachte zon en af en toe een sluierwolkje 25 km van Lokeren-Oudenbos naar Lochristi, Beervelde en via Heiende weer naar het centrum van Lokeren. Onderweg was er behalve een picknick in Beervelde verrassende animatie met muzikale pareltjes op even verrassende plaatsen. De geest van Lootse projecten als Serrekunst en de kunstroute van Ambrosiana was nooit veraf.

Na de start in Oudenbos was Lodejardin in de Dekenijstraat de eerste pleisterplaats voor de fietsers. De gezellige binnenkoer kennen we ondertussen van Lodejo-zomerevenementen. "Riot of the yellow elephants" zorgde verscholen in het groen voor het betere jonge coverwerk. De oude bloemistenserre vooraan in de Rozelaredreef is nog zo een pareltje dat we al aandeden op de Ambrosiana kunstenroute. Klassieke pianiste Nel Swerts deed er achter haar witte vleugel meteen iedereen spontaan op kousenvoeten binnensluipen. De pianovirtuose speelde Bach, maar ook popnummers met een streepje melancholie. Haar charisma vulde meteen de serre, eigenaar Eric Wattenberge zag op de laatste rij dat het goed was.

Vandaar ging het voor de fietsers richting Beervelde, waar de recent gerealiseerde site rond de Sint-Daniëlkerk, de pastorij (nu bib) met de opengestelde binnentuin en zaal Sfeervelde voor het eerst cultureel werd ingevuld. Een geslaagd huwelijk, gekoppeld aan het altijd mooie decor van het Park van Beervelde. Bij graaf Renaud - die zoals altijd ook op de zevende dag volop aan het werk was in zijn domein - kon er gegluurd worden in een muzikale kijkdoos. Eigenlijk een duiventil, met gluurgleufjes waardoor u pianiste Katrien Verfaillie aan het werk kon zien. De kleinste concertzaal ter wereld lokte heel wat nieuwsgierigen. "PigeonOnPiano" was meteen de meest originele act tijdens Festiveló.

Aan de andere kant van Beervelde-Dorp nam "Red Spot Javenue" het altaar in van de Sint-Daniëlkerk. In gepaste religieuze gewaden brachten de vijf heren uit West-Vlaanderen stevige jazz, gelardeerd met populairdere nummers als 'Take five" van Dave Brubeck. Het deed onze gedachten even afdwalen naar de nieuwe invulling van ontwijde kerkgebouwen. Jazz in de kerk is in elk geval een gesmaakt initiatief, al misten we pal op het middaguur in de kerk van Beervelde wel wat publiek om het concert optimaal tot zijn recht te laten komen. Klassieke gitaar was dan weer de hoofdbrok in zaal Sfeervelde. Vier heren net in het pak grasduinden op 24 snaren als "Four Aces Guitar Quartet" door Mozart, Rachmaninoff en Bizet. Sfeervelde rechtvaardigde meteen zijn naam.

Na het zwaardere werk was het goed toeven in de koelte van de binnentuin van de oude pastorij van Beervelde. Voor de zelf meegebrachte picknick, of wat versterking uit een van de foodtrucks. Wie in de middagpauze nog  meer wilde beleven, stak gewoon het kerkhof over naar de tuin van vzw Mok. Ook daar kon je de lommerte opzoeken voor de siësta en de kinderen laten jumpen op de "Grand Piano". Hoe meer er gesprongen werd op de gigantische witte en zwarte toetsen, hoe origineler de compositie.

Het namiddagprogramma en de terugkeer naar Lokeren had de grootste kleppers in petto: Eva De Roovere trad drie keer op in de Naastveldstraat, een eind voorbij Heiende, en het orgelpunt van Festiveló werd geplaatst op de Lokerse Grote Markt, waar Urbanus - overal gevierd voor zijn zeventigste verjaardag - zichzelf kon zijn. Een Bakske vol Urbanus, een cadeau voor wie een dagje de regio verkende op de fiets. Voor Lochristi en vooral voor Beervelde leverde het een flinke brok toeristische reclame op, en ook dat is mooi meegenomen. Een minpuntje? Ok, eentje dan, maar er werd wel nogal over gemord: de foute of misleidende bewegwijzering die heel wat fietsers parten speelde tussen de Dekenijstraat en de Rozelaredreef. Hier en daar waren er op eigen houtje zelfs al een  paar wegwijzers verplaatst.

Omdat muzikale animatie moeilijk in beelden te vatten is,  kan u hieronder ook genieten van drie filmpjes van het festival. Klik en geniet van de intimistische sfeer tijdens de optredens in de Rozelaredreef, de Sint-Daniëlkerk en zaal Sfeervelde. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio