Koning verlengt opdracht van informateurs Vande Lanotte en Reynders opnieuw: “We gaan onze werkwijze sterk wijzigen”

Video: Belga

De koning heeft de opdracht van de federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) maandagvoormiddag voor een derde keer verlengd. Tegen het einde van juli wil het duo na gesprekken met de acht overgebleven potentiële regeringspartijen een “preformatienota” hebben, die dan de opmaat voor de vorming van een nieuwe regering moet kunnen faciliteren.

Informateurs Reynders en Vande Lanotte brachten maandagochtend verslag uit van hun informatiegesprekken bij de koning. Die heeft de opdracht van beide mannen daarop met een maand verlengd, en hen gevraagd om “op basis van hun gesprekken een nota op te stellen die als start voor toekomstige preformatiegesprekken kan dienen”. Reynders en Vande Lanotte zullen op 12 juli een eerste (tussentijds) verslag uitbrengen. Op 29 juli worden ze opnieuw verwacht bij de koning, die dan zal beslissen of er een basis is voor echte formatiegesprekken.

De koning stuurde Reynders en Vande Lanotte op 30 mei het veld in om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe federale regering na te gaan. Voorlopig zit de situatie muurvast, omdat de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens, N-VA en PS, voorlopig niet rond de tafel gaan zitten. N-VA wil dat enkel als het confederalisme op tafel komt, maar voor PS kan daarvan geen sprake zijn. Daarom werd de opdracht van het informateursduo al tweemaal tussentijds verlengd.

Koning verlengt opdracht van informateurs Vande Lanotte en Reynders opnieuw: “We gaan onze werkwijze sterk wijzigen”
Foto: BELGA

Vande Lanotte: “We gaan onze werkwijze sterk wijzigen”

Na afloop van hun audiëntie bij de koning gaven Vande Lanotte en Reynders op een persconferentie meer uitleg bij de verlenging van hun opdracht. “We gaan onze werkwijze sterk wijzigen”, kondigde Vande Lanotte aan. “Tot op heden waren onze gesprekken eerder abstract over grote uitdagingen als de begroting. Vanaf nu gaan we enkel nog met de acht partijen die een federale regering zouden kunnen vormen aan een inhoudelijke nota werken. Die nota moet dan de betrokkenheid van de verschillende partijen weergeven, en zou als startpunt moeten kunnen dienen voor toekomstige preformatiegesprekken.” Reynders gaf ook aan dat “ons objectief het einde van de maand is. We zullen in alle discretie werken. Dat is nodig om onze opdracht tot een goed einde te brengen.”

“Laat ons niet rond de pot draaien: een nieuwe regering zal sowieso bestaan uit partijen die relatief ver uit elkaar staan op het politieke spectrum”, ging Vande Lanotte verder. “Dat betekent dat onze nota die kloof moet proberen te overbruggen. Dat is niet makkelijk, dat vereist veel aftasten en bekijken wie wil geven en nemen. Maar aan het einde van de rit telt maar één ding: is er de wil om een oplossing te vinden? Je moet mensen op een bepaald moment zover krijgen dat ze uit hun loopgraven komen. Als ze dan uit die loopgraaf komen, zullen ze vaststellen dat ze elkaar niet neerschieten.”

Koning verlengt opdracht van informateurs Vande Lanotte en Reynders opnieuw: “We gaan onze werkwijze sterk wijzigen”
Foto: Jimmy Kets

Quid N-VA?

Vande Lanotte en Reynders onderhielden de afgelopen weken ook contact met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA). “Het was ook onze opdracht om contact te houden met de mensen die de formaties in de gewesten onderhandelen. We hebben op dat vlak correct kunnen samenwerken met meneer De Wever: we hebben elkaar in alle discretie op de hoogte gehouden van wat er beweegt. Wat niet betekent dat wij inhoudelijk betrokken zijn bij andere formatiegesprekken, natuurlijk.”

Een regering met de inhoudelijke tegenpolen PS en N-VA is dus nog steeds een optie, aldus Vande Lanotte. “Op dit moment gaan we ervan uit er een regering gevormd zou kunnen worden uit die groep van acht partijen waarmee we nog spreken, anders zouden we die gesprekken niet voeren.”

Staatshervorming? “Onrealistisch”

Een regering vormen met de tweederdemeerderheid die noodzakelijk is voor een staatshervorming, is volgens Vande Lanotte dan weer onrealistisch. “De kans dat we een regering met een gewone meerderheid kunnen vormen is momenteel vijf op een schaal van één tot tien… met een foutenmarge van vijf. (lacht) Maar een tweederdemeerderheid: dat is zeer moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk.” Een eventuele staatshervorming zal volgens Vande Lanotte dan ook met een speciale parlementaire meerderheid goedgekeurd moeten worden. “Vergeet niet: er zijn in het verleden veel staatshervormingen buiten de regering gebeurd. Die dingen moeten we van elkaar scheiden.”

Koning verlengt opdracht van informateurs Vande Lanotte en Reynders opnieuw: “We gaan onze werkwijze sterk wijzigen”
Foto: mvdr
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees