Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Schepen Lucas Van der Meersch op het tracé van het langeafstandsfietspad ter hoogte van de spoorwegovergang aan Langendam. ivh

In 2022 moet al belangrijke link tussen Evergem en Wondelgem klaar zijn

Alle overwegen in Evergem moeten dicht: “Nodig om veilige fietssnelweg aan te leggen”

Evergem/Wondelgem

-

Om het langeafstandsfietspad tussen Eeklo en Gent te realiseren moeten in Evergem alle overwegen dicht. Daartoe sloot het gemeentebestuur een akkoord met Infrabel. Maar eerst moet nog het fietspad tussen het station van Evergem en de Spesbroekstraat in Wondelgem aangelegd worden. Dat moet nog in 2022 klaar zijn.

De nieuwe fietssnelweg zal lopen langs spoorlijn 58 tot in Eeklo en is het langeafstandsfietspad LAF42 van Eeklo naar Gent. “De gemeente sloot een princiepsakkoord met Infrabel. De spoorwegbeheerder stelt gronden ter beschikking om er het fietspad aan te leggen”, zegt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Lucas Van der Meersch (CD&V). “In het akkoord is ook opgenomen dat de elf spoorwegovergangen die op dat traject rechtstreeks het wegverkeer kruisen, worden afgeschaft. Ofwel komen er tunnels of bruggen of wordt de overweg afgeschaft. Nog deze bestuursperiode wordt aan de spoorwegovergang op de recent geopende trage weg HoekskenKerkwegel een fietserstunnel gebouwd. Ook de drie spoorwegovergangen van de Zevekotestraat, Asschout en Kromveldstraatje zullen binnenkort nog slechts een overgang zijn. Dat is echter voor later.”

De schepen beklemtoont het belang van de afschaffing van de overwegen. “Bij de afschaffing van overgangen zal voor een alternatief worden gezorgd voor de automobilisten”, gaat de schepen verder. “Dat is zo voor de overgang aan de Wurmstraat en Langendam. Die laatste straat wordt aan de spoorweg afgesloten. Als alternatief wordt een kortsluiting gemaakt naar de Weststraat. Daar is aan het station een voetgangers- en fietserstunnel voorzien. Om er een volwaardige overweg te realiseren, zouden we er 25 woningen moeten onteigenen”, argumenteert Van der Meersch.

Werken van start in 2022

Onderdeel van de fietssnelweg is het fietspad van het Evergems station naar de Spesbroekstraat in Wondelgem. Daarvoor moet over de Ringvaart en ook over de R4 een fietsbrug worden gebouwd. Die zullen ten laatste in 2022 klaar moeten zijn om het fietsen van Evergem naar Gent veiliger maken.

Lucas Van der Meersch schepen van mobiliteit “Spoorwegovergangen die rechtstreeks met het wegverkeer kruisen, worden afgeschaft of ondertunneld”

Voor de bouw van de twee fietsbruggen over de R4 en de Ringvaart sloot de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met het provinciebestuur, stad Gent en de Vlaams Waterweg. “De werken starten midden 2022. We willen immers dat ze klaar zijn vooraleer de grote werken op de R4 aan het Brico-kruispunt beginnen”, zegt de schepen nog. “De Vlaamse Overheid en de provincie betalen elk de helft van de kosten voor de fietsersbrug over de R4. Het tracé is grotendeels eigendom van Infrabel. Voor de brug over de Ringvaart nemen De Vlaamse Waterweg en de provincie respectievelijk 60 en 20 procent voor hun rekening. Gent en Evergem betalen elk slechts 10 procent. Dat is op 485.000 euro geraamd.”

Het beste van Enkel voor abonnees