Veertien doden bij brand in Russische duikboot

Veertien doden bij brand in Russische duikboot

Foto: AP

Zeker veertien bemanningsleden van een Russische onderzeeër zijn om het leven gekomen bij een brand in het Hoge Russische Noorden. Dat melden de Russische nieuwsagentschappen, op basis van het ministerie van Defensie.

Volgens het ministerie deed het ongeval zich maandag voor aan boord van een duikboot die onderzoek deed naar het mariene milieu en de zeebodem. De veertien bemanningsleden, die deel uitmaakten van het Russische leger, raakten bedwelmd door de rook.

De onderzeeër zou inmiddels terug zijn in de militaire haven van Severomorsk, in de buurt van de stad Moermansk, in het noorden van Rusland. De bemanning zou gegevens aan het verzamelen zijn geweest op de zeebodem.

Gasexplosie

De Noorse autoriteiten werden door Moskou ingelicht over een gasexplosie aan boord van een Russische onderzeeër. Dat meldt Oslo dinsdag.

“Er heeft zich een gasontploffing voorgedaan, wat door de Russische autoriteiten is bevestigd”, verklaarde directeur Per Strand van de Noorse Autoriteit voor Stralingsbescherming en Nucleaire Veiligheid. Meer gegevens verstrekte hij niet. “We wachten op informatie van Russische kant om te weten te komen of er een (nucleaire) reactor aan boord van de duikboot was”, vervolgde hij. Volgens Strand werd voorlopig geen verhoogd stralingsniveau vastgesteld.

Het Russische leger is tot hiertoe erg karig geweest met details over het incident dat zich maandag voordeed in de onderzeeër.

De Russische kranten RBK en Novaïa Gazeta berichtten dat de onderzeeër in kwestie de nucleair aangedreven AS-12 Losharik is. De brand op de duikboot werd geblust en het schip is inmiddels teruggekeerd naar zijn thuishaven, wat zou impliceren dat er overlevenden zijn.

Koersk

Het ongeval roept herinneringen op aan de ramp met de Koersk, de Russische kernonderzeeër die op 12 augustus 2000 verging bij manoeuvres in de Barentszzee met 118 bemanningsleden an boord. De ramp gebeurde tijdens het eerste mandaat van president Vladimir Poetin.

Een van de torpedo’s explodeerde toen, waardoor de volledige voorraad munitie vernietigd werd en de duikboot 110 meter zonk.

Drieëntwintig bemanningsleden overleefden nog dagen na de explosie, maar ze kwamen uiteindelijk toch om het leven omdat ze niet op tijd gered werden. De ramp met de Koersk is tot op vandaag de ergste die de Russische marine ooit heeft gekend, en een smet op het blazoen van Poetin, die hevig bekritiseerd werd over de affaire. De tragedie staat diep gegrift in het Russische collectieve geheugen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees