Mama

‘Pak voor de broek’ verboden in 56 landen, maar nog altijd niet bij ons: “Ons land is al vaker op de vingers getikt”

‘Pak voor de broek’ verboden in 56 landen, maar nog altijd niet bij ons: “Ons land is al vaker op de vingers getikt”

Ook ons land is al diverse malen op de vingers getikt omdat lijfstraffen voor kinderen niet bij wet verboden zijn. Foto: shutterstock

Franse ouders mogen hun kind niet langer een tik geven. Daarmee is Frankrijk het 56ste land dat uitpakt met zo’n verbod. “Hoog tijd dat ons land dat voorbeeld volgt”, klinkt het bij het Vlaamse Kinderrechtencommissariaat.

“En omdat ge zo braaf zijt geweest, krijgt ge vandaag maar een half pakske slaag”, zong Urbanus in 1983. Vandaag zou de komiek er minder makkelijk mee wegkomen. Almaar meer landen vermelden in hun Burgerlijk Wetboek expliciet dat “het ouderlijk gezag moet worden uitgeoefend zonder fysiek of psychologisch geweld”, en ook zonder de zogenaamde “pedagogische tik”.

Veertig jaar geleden was Zweden het eerste land dat het recht op een geweldloze opvoeding in zijn wetgeving verankerde. Een voorbeeld dat sindsdien navolging kreeg in nog 55 andere landen, met Frankrijk als recentste aanwinst. Vier jaar geleden hadden onze zuiderburen zelf nog een oorvijg gekregen van de Raad van Europa omdat het land artikel 17 van het Europees Sociaal Handvest had overtreden. Dat stelt dat de lidstaten “kinderen en volwassenen moeten beschermen tegen verwaarlozing, geweld en uitbuiting”. Met de zopas goedgekeurde wet heeft Frankrijk daar nu verandering in gebracht.

België nog altijd niet, betreurt Sofie Van Rumst, kinderrechtencommissaris ad interim.“Nochtans is ook ons land al diverse malen op de vingers getikt omdat onze wetgeving geen expliciet en volledig verbod bevat op elke vorm van lijfstraffen voor kinderen”, zegt Sofie Van Rumst. “Niet alleen door de Raad van Europa, maar ook door het VN Comité voor de Rechten van het Kind. Maar tot nog toe allemaal tevergeefs.” Vandaag zijn in ons land enkel lijfstraffen in scholen verboden.

Toch zijn er in ons land al wetgevende initiatieven geweest om zo’n wettelijk verbod te veralgemenen. “Maar om een of andere reden blijven die altijd ergens hangen en blijkt er onvoldoende draagvlak voor te bestaan. Al te vaak loopt het blijkbaar fout rond het begrip ‘pedagogische tik’. Maar daar gaat het niet om: het gaat om het principe van de geweldloze opvoeding”, aldus Sofie Van Rumst. In België is ongeveer één kind op de tien het slachtoffer van verwaarlozing of mishandeling. “Hopelijk brengt de stap van Frankrijk bij ons een maatschappelijk debat op gang dat wordt opgepikt door onze politici. Wij blijven alvast op dezelfde nagel kloppen en roepen de politiek op om hier snel werk van te maken.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees