50 000 euro boete voor slecht spel op Wimbledon

50 000 euro boete voor slecht spel op Wimbledon

Foto: Photo News

De Australiër Bernard Tomic houdt niets over aan zijn deelname op Wimbledon. De nummer 96 van de wereld speelde dinsdag zo ondermaats dat hij een boete van 50 000 euro moet betalen.

Ontsteltenis troef dinsdag op Wimbledon. Daar stond Bernard Tomic (ATP 96) in de eerste ronde tegenover de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP 72) op de court. Wat een spannende match had kunnen worden, werd een vrijgeleide naar de overwinning voor Tshonga.

Bernard Tomic had er blijkbaar weinig zin in. Hij verloor de match met een 6-2, 6-1,6-4. Na 58 minuten was de zaak beklonken en had Tshonga zijn ticket voor de tweede ronde op zak.

Genant

Wimbledonfans uitten hun ongenoegen op sociale media. Dat ze Tomic' spel 'genant' en 'verschrikkelijk' vonden, dat het wel leek of hij 'in slowmotion' speelde. Voormalig Brits nummer één John Lloyd, nu analist voor de BBC, deed ook zijn duit in het zakje: hij geloofde dat hij een spannender match had kunnen zien in het plaatselijke park. Gevraagd naar zijn prestaties, na de match, gaf Tomic toe: 'Ik speelde gewoon vreselijk.'

Normaal zou Tomic voor dit erbarmelijke spel 50 000 euro hebben gekregen, maar dat was buiten de organisatie van Wimbledon gerekend. Die vond zijn prestatie zo onprofessioneel dat ze hem een boete van hetzelfde bedrag oplegde. Geen geld dus voor de weerspannige nummer 96.

Palmares

Het Wimbledon-incident past op het palmares van gelijkaardige voorvallen waar Tomic intussen over beschikt. Twee jaar geleden kreeg hij op Wimbledon al een boete van 13 000 euro opgelegd, nadat hij tijdens een verliesmatch een blessure had geveinsd. Iets wat hij later aan pure 'verveling' toeschreef.

In 2016, tijdens een match tegen Fabio Fognini op de Madrid Open, zat het er eveneens tegen. Toen hield Tomic zijn racket omgekeerd op het moment dat er voor een matchpunt moest worden gespeeld. 

De Australiër brak intussen ook het record voor het snelste verlies. Dat gebeurde tijdens een Masterstornooi in 2014 in Miami. Daar verloor Tomic in twee sets (6-0, 6-1) en welgeteld 28 minuten van de Fin Jarkko Nieminen.

Tomic startte zijn carrière nochtans veelbelovend. Ooit werd hij als een van de meest briljante jonge talenten omschreven. Het blijft wachten op het moment dat hij die voorspelling concrete invulling kan geven.  

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.