Xtc, cocaïne en koers: voormalig profrenner en olympisch medaillewinnaar Jack Bobridge moet jaren de cel in na “absolute tragedie”

Xtc, cocaïne en koers: voormalig profrenner en olympisch medaillewinnaar Jack Bobridge moet jaren de cel in na “absolute tragedie”

Foto: AFP

Jack Bobridge, drievoudig wereldkampioen op de piste, heeft van het Australisch gerecht een celstraf van 4,5 jaar gekregen. De 29-jarige Australiër had bekend tijdens zijn carrière op recreatieve basis drugs te hebben gebruikt. Bobridge moest voor het gerecht verschijnen omdat hij ervan verdacht wordt in xtc te hebben gehandeld, een aanklacht waarvoor hij schuldig werd bevonden.

Bobridge had bekend de drugs - xtc en cocaïne - te hebben genomen met twee ploegmakkers, terwijl hij op de weg reed in Europa tussen 2010 en 2016. Hij zei dat het trio de drugs nam in de voorbereiding op wegwedstrijden, wetende dat de stof op de wedstrijddag uit hun systeem zou zijn. Hij ontkende wel te hebben gebruikt voor of tijdens de Olympische Spelen van Peking (2008), Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016), waaraan hij telkens deelnam.

Bestrijden van pijn

De Australiër gaf aan dat hij de drugs toegestopt kreeg van fans. De drugs hielpen hem met het bestrijden van de pijn die hij ondervond van artritis, een ziekte die op negentienjarige leeftijd bij hem werd vastgesteld. De enige legitieme medicijnen tegen artritis, die niet op de dopinglijst stonden, gaven hem immers last van chronische vermoeidheid. Artritis was ook de reden dat Bobridge in 2016 een punt achter zijn wielercarrière zette.

Zwart gat na carrière

Na het stopzetten van zijn loopbaan viel Bobridge naar eigen zeggen in een zwart gat en liep zijn huwelijk op de klippen. Hij ging ook failliet en ging werken als bouwvakker om zijn schulden te kunnen betalen. In 2017 werd hij een eerste keer gearresteerd door de Australische politie. Hij werd beschuldigd van de verkoop van “grote hoeveelheden” xtc (MDMA) aan ex-prof Alex McGregor datzelfde jaar.

Daarvoor kreeg Bobridge nu een celstraf van 4,5 jaar, al komt hij wel in aanmerking voor vervroegde vrijlating. “Dit is een absolute tragedie”, aldus de rechter van dienst. “Want je was op een bepaald moment een geweldige atleet.”

Jack Bobridge reed tussen 2010 en 2016 voor diverse WorldTour-teams als Garmin-Cervélo (2010-2011), Orica-GreenEdge (2012), Belkin (2013-2014) en Trek-Segafredo (2016). Op zijn palmares staan etappezeges in de Eneco Tour (2010) en Tour Down Under (2015) en twee Australische titels op de weg (2011 en 2016). Op de piste veroverde hij drie wereldtitels, twee in de ploegenachtervolging (2010 en 2011) en eentje in de individuele achtervolging (2011). Op zowel de Spelen van Londen als die van Rio behaalde hij zilver in de ploegenachtervolging.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.