Hij beschermde arts die meer dan 200 atletes misbruikte, maar kreeg ruim 2 miljoen na ontslag: “Hij wordt gewoon beloond!”

Hij beschermde arts die meer dan 200 atletes misbruikte, maar kreeg ruim 2 miljoen na ontslag: “Hij wordt gewoon beloond!”

Larry Nassar (rechts). Foto: AP

Larry Nassar werd vorig jaar tot een gevangenisstraf van in totaal 360 jaar veroordeeld. De 55-jarige voormalige arts van het Amerikaanse turnteam werd schuldig bevonden aan kinderporno en het seksueel misbruik van minstens 265 atletes. Nu is ophef ontstaan over de ontslagvergoeding van de man die daarvan afwist, maar niets deed: Scott Blackmun.

In december 2018 beschuldigde een verslag van 233 pagina’s, aangevraagd door het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) en uitgevoerd door een advocatenkantoor,enkele hoog geplaatsten binnen het USOC ervan niet gereageerd te hebben op de eerste beschuldigingen aan Nassar in 2015. Ze zouden eind 2016, toen het schandaal op uitbarsten stond, ook geprobeerd hebben de feiten nog in de doofpot te steken.

Vooral voormalig algemeen directeur Scott Blackmun, die in februari 2018 aftrad, en huidig Performance manager Alan Ashley werden geviseerd. Het duo nam niet de nodige maatregelen toen ze in juli 2015 werden gewaarschuwd door Steve Penny, de voormalig directeur van de Amerikaanse turnfederatie. Nassar werd veroordeeld voor seksueel misbruik van meer dan 250 atletes, waarvan de meesten tussen 2012 en 2016 lid waren van de Amerikaanse vrouwenteams in het turnen.

Hij beschermde arts die meer dan 200 atletes misbruikte, maar kreeg ruim 2 miljoen na ontslag: “Hij wordt gewoon beloond!”
Foto: REUTERS

Miljoenen

Nu blijkt dat Blackmun voor zijn ontslag een vergoeding van 2,4 miljoen dollar (2,1 miljoen euro) kreeg. “Op dat moment keurde de raad van bestuur een aparte overeenkomst goed”, aldus Susanne Lyons van het Amerikaans Olympisch Comité. “Rekening houdend met de nood aan nieuw leiderschap en de gezondheidstoestand van hem.” Blackman kreeg in januari 2018 te horen dat hij prostaatkanker had.

John Manly, die de slachtoffers van Nassar verdedigde, kon zijn oren niet geloven. “Blackmun wist dat Larry Nassar een pedofiel was in de zomer van 2015. Hij verborg dat voor het publiek, de media, de politie én, het ergste van allemaal, de atletes en hun ouders. In plaats van naar de gevangenis te moeten, werd hij beloond met 2,4 miljoen. Genoeg!”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.