Sereen afscheid van wereldkunstenaar Thierry Lauwers: "Je laatste zorg was respect voor je levenswerk"

Met een eresaluut van een tiental para's van zijn regiment werd op de strooiweide van het crematorium Westlede deze middag afscheid genomen van kunstenaar Thierry Lauwers. Die overleed dinsdag na een korte ongelijke strijd tegen kanker. Zijn grootste zorg in zijn laatste dagen was dat er met respect zou worden omgegaan met zijn levenswerk. Een twintigtal Lochristinaren woonde het pakkende afscheid bij.

"Je was een groot mens, die nooit slecht sprak over andere mensen. Maar velen begrepen je levensvisie niet", sprak de zus van de kunstenaar bij de korte plechtigheid op de strooiweide. "Onze contacten verliepen vooral via Facebook, omdat je nooit thuis was. Als we al eens samen genoten, was het bij een drankje en een barbecue. Ook het nieuws van je ziekte vernam ik eerst via de sociale media. Je wou dat ik nog zoveel regelde voor jou, maar er was geen tijd meer voor. Je grootste bekommernis was je levenswerk dat je had achtergelaten, letterlijk overal ter wereld. Je hoopte dat er met respect zou worden mee omgegaan. Wel, dat zal ook gebeuren."

Ook het nichtje van Lauwers nam geëmotioneerd het woord. "Nonkel, je hebt me 'afgegeven' op mijn twaalf jaar bij mijn plechtige communie, en later op mijn trouw. Weliswaar tot aan de drempel van de kerk, want verder kwam je natuurlijk niet. Nu, op mijn 38ste, geef ik jou hier af." Naast de para's en een aantal familieleden waaronder ook de Bulgaarse echtgenote van Thierry, woonde een twintigtal Lochristinaren het intieme afscheid bij. Daaronder een delegatie van het gemeentebestuur, een aantal plaatselijke kunstenaars van Lo-Art en enkele vrienden. Een eenvoudig zwart-wit rouwprentje, met daarop de kunstenaarskop van Thierry, zal blijvend herinneren aan deze wereldkunstenaar.

De wereldwijde kunstgemeenschap vergeet de betreurde artiest niet. Het Ostraka Sculpture Symposium in Egypte, dat plaatsvindt tussen 20 en 30 juli 2019, is opgedragen aan Thierry. Ook de affiche draagt zijn beeltenis. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio