Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Lieven Van Gils keert terug in ‘Vive le vélo’ met “adoptiedochter”

Voor het eerst sinds 2016 keert Lieven Van Gils (55) terug naar de Tour: hij is te gast in Vive le vélo, samen met zijn beste vriendin en “geadopteerde dochter” Fatma Taspinar (37).

Lieven Van Gils en de wielertalkshow Vive le vélo delen een rijk verleden. De VRT-reporter werkt er in 2005 aan mee, toen Vive le vélo nog vanuit een studio in Brussel werd uitgezonden. Vanaf het derde seizoen, in 2007, ging Van Gils elke avond een renner of ploegleider opzoeken aan zijn eigen speciale tafel, die hij liet signeren voor het goede doel. In 2016 nam hij afscheid van Vive le vélo: de combinatie met zijn eigen talkshow Van Gils & gasten viel hem te zwaar. Van Gils werd vervangen door Maarten Vangramberen, die nog altijd op post is.

 rr

Vanavond is Lieven Van Gils terug in Vive le vélo, als gast. Hij zit er samen met VRT-collega Fatma Taspinar, zijn beste vriendin. De twee leerden elkaar kennen tijdens Reyers laat, waar Taspinar achter de schermen werkte. “Ze deed dat zo goed dat ik haar miste op de dagen dat ze er niet was”, zegt Van Gils over die periode. “Een dag met Fatma is een stralende dag. We spraken af buiten het werk en werden beste vrienden. Ze is kind aan huis, ze zegt weleens dat ze mijn geadopteerde dochter is.”

De derde gast in de uitzending is Bram Tankink (40), de goedlachse Nederlander die vorig jaar zijn laatste koers reed. Hij bundelde zijn carrière van achttien jaar in een verfrissende biografie, Tank.

Vive le vélo, Eén, 21.20 uur