Nieuwe burgemeesters van Linkebeek en Wezembeek-Oppem leggen eed af

Nieuwe burgemeesters van Linkebeek en Wezembeek-Oppem leggen eed af

Yves Ghequiere Foto: Photo News

Linkebeek / Wezembeek-Oppem -

De nieuwe burgemeesters van de Vlaams-Brabantse faciliteitengemeenten Linkebeek en Wezembeek-Oppem hebben maandag de eed afgelegd. Yves Ghequiere en Frédéric Petit deden dat op het provinciehuis in Leuven, bij gouverneur Lodewijk De Witte. De procedure verliep vlekkeloos.

In uitvoering van het arrest van de Raad van State van 2 juli werden Yves Ghequiere en Frédéric Petit benoemd als burgemeesters van respectievelijk Linkebeek en Wezembeek-Oppem. Dat arrest vernietigde de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) om de voorgedragen burgemeesters in de faciliteitengemeenten niet te benoemen. De oproepingsbrieven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 waren volgens Homans niet volgens de Vlaamse taalwetgeving verstuurd. De Raad van State oordeelde dat Franstalige inwoners van de faciliteitengemeenten maar één keer om de vier jaar moeten laten weten dat ze die documenten in hun eigen taal willen krijgen.

Linkebeek

Yves Ghequiere (56) was door zijn partij LINK@VENIR voorgedragen als burgemeester van Linkebeek. De coalitie met Activ’ is goed voor een meerderheid van negen op vijftien zetels in de gemeenteraad. Ghequiere kreeg 688 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij is sinds 2007 gemeenteraadslid in Linkebeek en werd er op 31 augustus 2009 schepen van Burgerlijke Stand, Mobiliteit, Stedenbouw en Derde Leeftijd.

Wezembeek-Oppem

Frédéric Petit (65) was door zijn partij LB-UNION voorgedragen als burgemeester van Wezembeek-Oppem. Die behaalde de absolute meerderheid met 18 op 23 zetels in de gemeenteraad. Petit kreeg 1.769 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij was van 2007 tot 2013 schepen in Wezembeek-Oppem en en sinds 2014 burgemeester van de gemeente.

In beide gemeenten werd de akte van voordracht ondertekend door meer dan de helft van alle verkozenen van de verkiezingen in oktober 2018 en door een meerderheid van de kandidaten die werden verkozen op de eigen lijst.

Nieuwe burgemeesters van Linkebeek en Wezembeek-Oppem leggen eed af
Frédéric Petit Foto: Photo News
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees