Swingende kaketoe bewijst dat dansen niet alleen voor mensen is

Video: Cell.com

Deze kaketoe laat zich helemaal gaan op klassiekers uit de jaren tachtig en dat levert meer dan alleen leuke beelden op. Wetenschappers hebben door de veertien verschillende danspasjes van Snowball de kaketoe ontdekt dat dansen niet alleen iets is dat mensen doen. De swingende vogel maakt dan ook deel uit van een experiment over ‘spontane bewegingen’ die voorkomen bij dieren - zoals de mens - als er muziek speelt.

“Hij danst niet voor eten of om een partner te vinden”, klinkt het in het onderzoek dat al in 2008 begon. “Zijn dansen lijkt op sociale interactie met mensen, zijn vervangende familie.” Er wordt nu vermoed dat dansen voorkomt bij dieren als “de juiste omstandigheden aanwezig zijn in het brein”.

Papegaaien en mensen lijken alvast vijf van die omstandigheden gemeenschappelijk te hebben: het aanleren van geluiden, non-verbale bewegingen uitvoeren, sociale relaties op langere termijn ontwikkelen, de mogelijkheid om een opeenvolging van complexe bewegingen aan te leren en aandacht voor communicatieve bewegingen.

Een ander onderzoek gebaseerd op fragmenten vanop YouTube zou aantonen dat minstens 39 diersoorten - waaronder mensen en papegaaien - kunnen dansen. Maar misschien wil Snowball de kaketoe gewoon wat fun beleven.

 

bekijk ook

Wetenschappers leren zeehondjes kinderliedjes en andere deuntjes ‘zingen’

 

Papegaai is supporter van Antwerp en zingt uit volle borst clubliedjes

Einstein de papegaai laat van zich horen met zijn erg uitgebreide woordenschat

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees