"Creatieve duizendpoot bij choreografie van kunstenfestival Ambrosiana en bezielster van dans- en balletschool Arabesk"

Tineke Boel is laureate van de Alfons De Schepperprijs 2019

Aan de vooravond van de Vlaamse feestdag reikt de dr. Jozef Goossenaertskring van Lochristi naar goede gewoonte de Alfons De Schepperprijs uit. Tineke Boel, de onvermoeibare bezielster van dansschool Arabesk, valt dit jaar die eer te beurt. In de laudatio wordt onder meer verwezen naar de tweejaarlijks dans- en balletvoorstelling die de Lootse ook nu weer realiseerde met meer dan honderd leerlingen van haar eigen school. Het spektakel moest door het ontbreken van een cultuurzaal in eigen gemeente noodgedwongen uitwijken naar het cultureel centrum in Zele.

In de argumentatie van de Vlaamse culturele kring lezen we: "Tineke Boel is al jaar en dag het Lootste trekpaard en de onvermoeibare bezielster van dansschool Arabesk. Van jong tot minder jong kan terecht in de dansschool die ondertussen een stevige reputatie uitgebouwd heeft. Het ontbreken van een cultuurzaal in Lochristi belet de laureate niet om al meer dan twee decennia te blijven werken aan creativiteit, aan kwaliteit, aan het ontwikkelen van ieders talent, aan samenhorigheid, aan samen werken, aan plezier beleven, aan grenzen verleggen. Cultuur van de hoogste plank. En dat twee keer in de week, voor meer dan honderd leden."

"Van een eveneens uitmuntende creativiteit getuigde haar choreografie van het succesvolle  Ambrosianafestival. Tineke Boel blijft verbazen in haar onuitputtelijke talent om mensen te enthousiasmeren en aan te zetten om het beste in zichzelf naar boven te halen."

"Eenzelfde inzet toont Tineke Boel ook in crea-ateliers die ze begeleidt of de danslessen die ze verzorgt tijdens de sportkampen. De toekenning van de trofee voor sportverdienste in 2016 was dan ook helemaal terecht. Dansen mag dan wel een sporttak zijn, het is eigenlijk zoveel meer. Dans is ook kunst, het kan de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie zijn, of daarentegen de groepsexpressie van een groepsemotie. Dans is evenzeer een unieke exponent van cultuurbeleving. Klassiek ballet, jazz-dance, hiphop, pointes: allemaal parels aan dezelfde kroon."

"Daarnaast vindt Tineke Boel nog tijd om te grimeren, te ontwerpen, te tekenen, te knutselen en naait ze bovendien de kostuums voor de voorstellingen van Arabesk. Een culturele duizendpoot en een terechte laureate van de Alfons De Schepperprijs  2019." 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio