De Tour in 60 seconden: De eerste van Viviani, sterke Philipsen, 1.500 euro voor Backaert

De Tour in 60 seconden: De eerste van Viviani, sterke Philipsen, 1.500 euro voor Backaert

De dinsdagrit in de Tour de France gemist? Geen nood, als u even zestig seconden de tijd neemt om hieronder alles te lezen bent u weer helemaal mee.

Klik hier voor onze digitale Tourgids

Hoe verliep de etappe?

Anders dan de voorbije dagen niet aan een rotvaart. In het openingsuur werd ‘slechts’ 41,9 kilometer afgelegd. Finaal werd er gestrand op een gemiddelde van 41,4 km/u. Ondanks de gunstige zijwind hield het peloton een snipperdag. Na amper 200 meter was de vlucht van de dag reeds bekend. Onze landgenoot Frederik Backaert kreeg zijn Wanty-Gobert-ploegmaat Yoann Offredo en Michael Schär (CCC). Michael Schär pakte onderweg een bergpuntje mee, de tussensprint was voor Frederik Backaert.

De drie durvers kregen niet meer dan drie minuten bonus. Op 16,5 kilometer van de streep werd Schär ingerekend door de trein van Sunweb, die de koers hard wilden maken in dienst van Michael Matthews. Onderweg waren een aantal valpartijen te melden. Eerst Pierre-Luc Périchon en Natnael Berhane van Cofidis. Nadien sloegen Serge Pauwels, Jasper De Buyst, Gorka Izagirre, Joery Rosskopf, Tony Gallopin en Alex Dowsett tegen de grond, opnieuw zonder erg. Ten slotte kuste ook Michael Woods even het Franse asfalt. Liliane Calmejane deed op dertien kilometer nog een wanhoopspoging, maar de Fransman van Total-Direct Energie werd op vijf kilometer van de streep gegrepen (lees hier het volledige verslag)

De laatste kilometer?

Na voorbereidend werk van Wout van Aert in dienst van Groenewegen, was het nota bene geletruidrager Julian Alaphilippe die de slotkilometer als eerste aanvatte. Na een kort intermezzo van Edvald Boasson Hagen, was de move van Alaphilippe ideaal om de trein van Deceuninck-Quick Step op de rails te zetten. Eerst Michael Morkov en dan Maxi Richeze boden de ritzege op een presenteerblaadje aan hun sprinter Viviani. De Italiaan maakte het af, ondanks Alexander Kristoff nog fel kwam opzetten. De eerste ritzege in de Tour voor Viviani.

Wat deden de favorieten?

Tenzij de val zonder erg van Michael Woods, niets.

Wat deden de Belgen?

Voor de derde rit in lijn op rij stuurde Wanty-Groupe Gobert een pion mee in de vroege vlucht. Frederik Backaert pakt 1.500 euro mee door de tussensprint te winnen, maar greep naast de 2.000 euro van de Prijs van de Strijdlust. Die was voor Schär. Tim Wellens kreeg de kans om op de laatste helling een extra bergpuntje te pakken, maar werd gelost. Hij moest zijn inspanning van gisteren bekopen en spaarde zich allicht voor de twee ritten in de Vogezen.

In de sprint liet debutant Jasper Philipsen zich opmerken. De jongste renner van deze Tour liet zich niet wegdrummen door Peter Sagan en was een voortreffelijke leadout voor zijn kopman Alexander Kristoff. Jasper Stuyven eindigde achtste, al zijn derde top tien in deze Tour.

Is er iets dat u nog moet weten?

Voor de tweede dag op rij reed Tony Martin uren lang op kop van het peloton in dienst van Van Aert en nu ook Groenewegen. Mooi dat een viervoudig wereldkampioen tijdrijden zich daar op zijn 34ste nog toe beweegt. De Duitser van Jumbo-Visma kreeg overigens de hulp van drie Belgen. Maxime Monfort en Thomas De Gendt voor Lotto-Soudal, Yves Lampaert voor Deceuninck-Quick Step. Lampaert verving zijn geblutste ploegmaat Kasper Asgreen, die ondanks zijn zware val van maandag probleemloos de rit uit reed. Ook Dries Devenyns werd een beetje gespaard. Hij moet de komende twee dagen Alaphilippe en Mas bijstaan in de Vogezen.

Rituitslag:

1. Elia Viviani

2. Alexander Kristoff

3. Caleb Ewan

4. Peter Sagan

5. Dylan Groenewegen

6. Mike Teunissen

7. Giacomo Nizzolo

8. Jasper Stuyven

9. Michael Matthews

10. Christophe Laporte

Bekijk hier de volledige rituitslag!

Stand:

1. Julian Alaphilippe

2. Wout van Aert +20”

3. Steven Kruijswijk +25”

4. George Bennett +25”

5. Michael Matthews +40”

6. Egan Bernal +40”

7. Geraint Thomas +45”

8. Enric Mas +46”

9. Greg Van Avermaet +51”

10. Wilco Kelderman +51”

Bekijk hier het volledige klassement!

Tweet van de dag

Voor al uw Lotto-uitslagen of pronostieken, één adres: Bradley Wiggins

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.