Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken concentratiekamp waar meer dan 4.000 Belgen gevangen zaten

Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken concentratiekamp waar meer dan 4.000 Belgen gevangen zaten

Foto: AP

Het Belgische koningspaar heeft dinsdagnamiddag een bezoek gebracht aan het concentratiekamp van Buchenwald, in de buurt van de Duitse stad Weimar. De koning en de koningin brachten onder meer hulde aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en kwamen meer te weten over de Belgen die in het concentratiekamp gevangen zaten.

De weersomstandigheden pasten zich dinsdag aan aan de donkere geschiedenis van Buchenwald: de koning en de koningin bezochten het kamp onder een zwaarbewolkte hemel, waaruit zelfs een spatje regen viel. Ze brachten onder meer een bezoek aan het crematorium en aan een tentoonstelling over het kamp, legden samen met minister-president van de Duitstalige gemeenschap Oliver Paasch een krans neer om de slachtoffers van het concentratiekamp te herdenken, en woonden de overhandiging bij van de gevangenistenue van baron André Simonart aan de stichting Buchenwald.

Simonart was een Belgische hoogleraar farmacologie aan de Katholieke Universiteit Leuven, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gevangengezet in de vesting Breendonk en het concentratiekamp Buchenwald. Na de oorlog werd hij voorzitter van het museum Fort Breendonk. Zijn familie wilde zijn gevangeniskledij al langer aan de stichting overhandigen, en het koninklijk bezoek aan Thüringen was daarvoor het uitgelezen moment.

“Sinds zijn terugkeer uit Buchenwald heeft onze familie de oorlog, die ons koude rillingen geeft, met zich meegedragen, eerst de generatie van onze vader, later ook wij. Sinds we klein waren werden we ondergedompeld in de verhalen van de oorlog”, zegt kleinzoon André-Manuel Simonart. “Vandaag is er een nieuwe generatie op komst, en we hebben beslist dat het tijd wordt om onszelf te bevrijden van dat gewicht. Daarom hebben we het kledingstuk symbolisch willen teruggeven, het hoort hier.”

Simonart was een van de meer dan 4.200 Belgische mannen die vanaf 1940 tot de bevrijding in 1945 in Buchenwald of in een van de vele satellietkampen werden opgesloten. Ook minstens 130 Belgische vrouwen werden er opgesloten. Meer dan 500 Belgen stierven in de kampen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees