Mijnbouwconcern Vale moet schade van dodelijke dambreuk Brazilië op zich nemen

Mijnbouwconcern Vale moet schade van dodelijke dambreuk Brazilië op zich nemen

Een groot gebied werd bedolven onder een modderstroom. Daarbij vielen minstens 186 doden. Foto: AP

De Braziliaanse justitie heeft dinsdag het mijnbouwconcern Vale bevolen om alle schade te betalen die veroorzaakt werd door de dodelijke dambreuk bij een ijzerertsmijn van het bedrijf. Er werd 11 miljard Braziliaanse real (2,56 miljard euro) bevroren die bedoeld is voor de schadevergoeding.

Rechter Elton Pupo Nogueira van de rechtbank van Minais Gerais legde nog geen bedrag vast dat Vale moet betalen omdat de schade van de ramp, waarbij minstens 186 doden vielen, “onberekenbaar” is.

“De evaluatie van het bedrag blijft niet beperkt tot het aantal dodelijke slachtoffers, omdat het ook een invloed heeft op de lokale en regionale omgeving net als op de economische activiteiten in de getroffen regio’s”, beargumenteert de rechter.

Rechter Pupo Nogueira bevroor wel alvast 11 miljard Braziliaanse real van het bedrijf, dat wereldwijd de grootste producent van ijzererts is.

Mijnbouwconcern Vale moet schade van dodelijke dambreuk Brazilië op zich nemen
Foto: AFP

Nog tientallen mensen vermist

Op 25 januari begaf de dam van de ijzerertsmijn het in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. In totaal lag een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib. Minstens 186 mensen kwamen om, maar er zijn nog tientallen anderen vermist.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees