Bestuurder zonder rijbewijs slalomt tussen slagbomen en wordt gegrepen door trein: één passagier nog in levensgevaar

Video: Frank Bahnmuller

Bij een aanrijding tussen een auto en een trein zijn woensdagochtend in Zele vier gewonden gevallen. Twee mensen zijn in kritieke toestand, één iemand is zwaargewond en één is lichtgewond. De bestuurder slalomde tussen de gesloten slagbomen en had daarenboven geen rijbewijs, meldt het Parket van Oost-Vlaanderen.

Het incident gebeurde om 6.45 uur. De trein Sint-Niklaas-Kortrijk botste op een minibusje op de overweg van de Lokerenbaan in Zele. De wagen werd door de trein richting Dendermonde in de flank gegrepen en zo’n 50 meter meegesleurd. Gelukkig reed de trein niet op volle snelheid, want hij was al aan het afremmen om halt te houden in het station van Zele, zo’n 200 meter verderop. Toch was de klap hevig.

In de auto zaten vier mensen. De bestuurder is een 20-jarige man uit Hamme. De drie andere inzittenden zaten op de achterbank. Het zou gaan om twee Portugezen en één Roemeen. Een van hen verkeert nog altijd in levensgevaar. De toestand van de andere twee is ondertussen stabiel. De bestuurder raakte lichtgewond.

Claxonneren

Een passagier op de trein vertelt hoe de trein hard claxonneerde vlak voor de klap. “Ik had zoals steeds de trein in Lokeren genomen om naar mijn werk in Brussel te sporen. Net voor het binnenrijden van het station in Zele, waar de trein sowieso moest stoppen, hoorden we de trein luid claxonneren en meteen hard in de remmen gaan. We reden toen niet meer zo snel. Van mensen die vooraan in de eerste wagon zaten hoorden we dan meteen dat er een voertuig op de sporen stond dat was aangereden”, zegt Giovanni Ferrari.

Op de betrokken trein zaten zo’n 150 passagiers. Zij werden twee uur later, rond 8.15 uur, van de trein gehaald. Zij konden in het station op een andere trein stappen en met een flinke vertraging hun reis verder zetten.

Volgens Infrabel heeft de bestuurder de slagbomen genegeerd. “Dit ongeval is niet vergelijkbaar met het ongeval in Langdorp. De overweg zou gesloten geweest zijn, wat ook wordt bevestigd door verschillende getuigen”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. Het Parket bevestigt dat de mannen tussen de gesloten slagbomen slalomden. En dat de bestuurder bovendien niet over een rijbewijs beschikte.

Tussen Lokeren en Dendermonde is woensdagvoormiddag geen treinverkeer mogelijk, vermoedelijk zou de hinder de hele dag aanhouden. Het wrak en de trein zullen getakeld moeten worden, en een wissel moet waarschijnlijk hersteld worden. Spoormaatschappij NMBS legt vervangbussen in. Maar sinds 14.20 uur zijn beide sporen er weer vrij. Dat meldt Infrabel.

Aanhouding

De bestuurder wordt donderdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding onder meer omdat hij een verkeersongeval veroorzaakte dat verwondingen heeft toegebracht aan de passagiers, voor het rijden zonder rijbewijs en het oversteken van een gesloten overweg. De man had niet gedronken.

Bestuurder zonder rijbewijs slalomt tussen slagbomen en wordt gegrepen door trein: één passagier nog in levensgevaar
Foto: Frank Bahnmuller
Bestuurder zonder rijbewijs slalomt tussen slagbomen en wordt gegrepen door trein: één passagier nog in levensgevaar
Zo’n 150 passagiers werden geëvacueerd Foto: Frank Bahnmuller
Bestuurder zonder rijbewijs slalomt tussen slagbomen en wordt gegrepen door trein: één passagier nog in levensgevaar

LEES OOK. Jongeman (20) sterft bij aanrijding door trein: Infrabel-medewerker maakte mogelijk fout

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees