Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

PS nodigt MR dan toch uit voor gesprekken

Na het ultieme njet van CDH nodigt PS dan toch MR uit voor de Waalse formatiegesprekken. Net zoals Ecolo mogen ze langskomen voor een “verkennend gesprek”. Bedoeling is na te gaan of kan worden voortgebouwd op de nota die PS en Ecolo eerder hadden opgesteld.

PS en Ecolo waren al langer bezig met de formatiegesprekken, maar hebben samen niet genoeg zetels om een regering te vormen. De onderhandelingen sprongen al snel af met de extreemlinkse PTB. De twee partijen deden er vervolgens alles aan om CDH alsnog aan boord te krijgen. Nochtans had die partij eerder al laten verstaan dat ze voor een oppositiekuur kiest.

“Enkele jaren geleden heeft Laurette Onkelinx de alliantie met de MR als tegennatuurlijk bestempeld. Dat geldt vandaag nog steeds, maar je kan de wiskundige realiteit niet ontkennen”, zegt een PS’er. “We stellen overigens vast dat de MR niet geheel gekant is tegen een gesprek op basis van de nota van PS en Ecolo.”

Gisteravond laat werd duidelijk dat ook Ecolo openstaat voor een regering met de MR. De Franstalige ecologisten kwamen gisteren samen om te stemmen over eventuele verdere onderhandelingen. De federatieraad stemde met een overweldigende meerderheid van 40 stemmen op 55 voor. (blg)