Kunstenaar maakt standbeeld voor Frank Vandenbroucke… al is het niet zeker of het er komt (want het is groot)

Kunstenaar maakt standbeeld voor Frank Vandenbroucke… al is het niet zeker of het er komt (want het is groot)

Het standbeeld van Frank Vandenbroucke is momenteel 3,1 meter lang, 1,5 meter langer dan toegestaan volgens de gemeente waar Ploegsteert tot behoort. Foto: Videostill VTM Nieuws

Bijna tien jaar na het overlijden van wielrenner Frank Vandenbroucke presenteerde kunstenaar Johan Tahon een kunstwerk ter ere van hem. Tahon verwijst met zijn beeld van Vandenbroucke naar een Griekse sculptuur, zo stelde hij bij zijn presentatie.

“Ik vond het aangenaam om een beetje te kunnen verwijzen naar een Griekse sculptuur alsof Vandenbroucke een halfgod is die afgebeeld wordt. Vandaar ook dat de armen ontbreken”, legt Tahon uit aan VTM.

“Het raakte mij toen ik hoorde dat hij met twee gebroken polsen toch een rit uitreed. Hij kon dat op een fantastische manier doen. Dus ik dacht: alle kracht zit in die benen”, zo verklaart Tahon de stevige benen van zijn standbeeld.

Op 12 oktober 2009 stierf Vandenbroucke in Senegal aan de gevolgen van een longembolie. Helmut Lotti, goede vriend van de overleden wielrenner, mag een naam geven aan het standbeeld dat in VDB’s thuishaven Ploegsteert dient te komen. “Frank kijkt (bij het standbeeld, red.) eigenlijk heel vriendelijk en zelfs een beetje timide naar beneden, vind ik”, oordeelt Lotti bij het zien van het standbeeld. “Tegelijkertijd zit er een soort kracht in. Frank had dat.”

De zanger is ervan overtuigd dat Vandenbroucke blij zou zijn als er een standbeeld van hem in Ploegsteert zou komen. “Frank was absoluut ‘een fiere stinker’”, lacht hij. “Dus ik denk dat hij daar heel blij mee zou zijn.”

Toch is het nog niet zeker of het beeld, dat naar verwachting in oktober klaar is, daadwerkelijk in Ploegsteert geplaatst wordt. De gemeentelijke reglementen van de Waalse gemeente Komen-Waasten schrijven dat het beeld bijna anderhalve meter te groot is. Tahon reageerde daarover teleurgesteld tegenover de camera’s van VTM. “Stel dat je het voetstuk zou wegnemen, dan gaan we juist zitten. Maar dan komt Frank op ooghoogte en is hij geen engel meer, dan verheft hij zich niet tot een zwevend figuur en dan kijkt hij ook niet op die manier in de ogen.”

Tahon had met zijn beeld een soort bedevaartsoord voor ogen voor jonge renners. “Ik had een stille hoop dat jonge renners door het aanraken van het beeld een beetje kracht kunnen komen vragen, waardoor er een mooi glanzend stuk op het sculptuur zou komen. Dat zou ik fantastisch vinden.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.