Echtgenote “afgemat” door “jaren van procederen”

Ouders van Franse man die stierf na elf jaar in coma starten rechtszaak

Ouders van Franse man die stierf na elf jaar in coma starten rechtszaak

Vincent Lambert Foto: rr

De dood van hun zoon is een “staatsmisdaad”, zo oordelen de advocaten van de ouders van Vincent Lambert na het overlijden van de man in een ziekenhuis in Reims.

“Vincent is door staatsraison gedood en door een arts die de eed van Hippocrates niet nakwam”, aldus Jean Paillot en Jérôme Triomphe, de advocaten van Pierre en Viviane Lambert, in een mededeling. Volgens de advocaten van de ouders “ondermijnt deze laaghartige fout de funderingen van ons recht en onze beschaving”. De ouders hadden zich jarenlang verzet tegen de stopzetting van de medische behandelingen van hun zoon.

Paus Franciscus: “Elk leven heeft waarde”

De ouders van Lambert krijgen steun van paus Franciscus. “Elk leven heeft altijd waarde”, zo staat te lezen in een tweet van de paus. “Dat God de Vader Vincent Lambert in zijn armen sluit. Laten we geen samenleving bouwen die mensen elimineert van wie we oordelen dat het leven niet meer waard is geleefd te worden: elk leven heeft waarde, altijd”, aldus de paus.

Echtgenote “afgemat” door “jaren van procederen”

De echtgenote van Vincent Lambert is volgens haar advocate “afgemat” door “jaren van procederen”, “therapeutische hardnekkigheid” en “strijd” om gehoor te krijgen voor de wil van haar man”, die bijna elf jaar in vegetatieve toestand verkeerde.

Advocate Sara Nourdin zei dat Rachel Lambert “teneergeslagen was, omdat het uiteraard droevig is, maar ook afgemat door deze jaren van procederen die maakten dat het erg moeilijk was”. “De melding van het overlijden was erg zwaar en moeilijk op persoonlijk vlak, want het blijft het verlies van een dierbare, maar ze is ook bedroefd door de verbetenheid die blijft voortduren ... Dat is allemaal heel heftig”, zei de advocate.

Juridisch getouwtrek

De 42-jarige Lambert (42) is donderdagvoormiddag overleden, nadat zijn behandeling meer dan een week geleden stopgezet was. Lambert verongelukte een tiental jaar geleden bij een verkeersongeval en raakte zwaargewond aan het hoofd. Sindsdien bevond hij zich in een vegetatieve toestand. Aan het overlijden van Lambert ging lang juridisch getouwtrek vooraf, over het al dan niet stopzetten van zijn kunstmatige voeding. De tragische zaak verscheurde niet alleen Lamberts familie, maar ook de Franse samenleving.

Ouders van Franse man die stierf na elf jaar in coma starten rechtszaak
Rachel Lambert Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees