Een dag lang in het spoor van de dj’s van het Q-Beach House: “Nee wij kiezen onze muziek niet zelf”

Een dag lang in het spoor van de dj’s van het Q-Beach House: “Nee wij kiezen onze muziek niet zelf”

Jolien Roets, swingend achter de mengtafel. Foto: Qmusic

Qmusic brengt luisterend Vlaanderen ook vandaag weer in vakantiestemming met zijn live uitzendingen vanuit het Q-Beach House in Oostende. Achter de schermen wordt er evenwel stevig gewerkt. Ontiegelijk vroeg opstaan, brainstormen op de actualiteit en een hele dag op de selfie gaan: ziedaar het Q-Beach House in zo’n 17 uur tijd. “Nee, wij kiezen onze muziek niet zelf.”

04.30 uur

Voor dj Vincent Fierens, producer-dj Joren en onlineredactrice Elisabeth loopt de wekker af in het appartement waar ze de zomer lang logeren. “Nee, we hebben ons nog nooit overslapen. We organiseren onze ochtend heel strak. Elk tien minuten badkamertijd.”

05.15 uur

Het is tien minuten wandelen langs de zeedijk naar het Q-Beach House. Aan de strandstudio opent securityman Dimitri de deur: “Ik hou ’s nachts een oogje in het zeil. Dat is nodig om vandalisme te voorkomen. Bovendien durven verliefde koppeltjes de donkere hoekjes van ons terras wel eens op te zoeken.”

05.30 uur

Met z’n drieën duiken ze meteen in de ochtendkranten, op zoek naar pittige onderwerpen voor de ochtendshow.

06.00 uur

Vincent start de dag met een ballad. “De vraag die wij het vaakst krijgen is kiezen jullie zelf de muziek? Nee dus, dat gebeurt door muzieksamenstellers die perfect weten waar Qmusic muzikaal voor staat.”

06.05 uur

Joren geeft de files mee die hij via zijn laptop binnenkrijgt. Het nieuws wordt aangeleverd vanuit Vilvoorde, maar de verkeersinformatie komt live uit Oostende. “Vilvoorde staat continue paraat om over te nemen voor het geval er iets zou misgaan in Oostende. Vorig jaar stootte ik per ongeluk tegen een knop waardoor de verbinding wegviel”, vertelt Vincent.

Een dag lang in het spoor van de dj’s van het Q-Beach House: “Nee wij kiezen onze muziek niet zelf”
Elisabeth vlooit de kranten uit op zoek naar leuke items. Foto: carlo coppejans

06.50 uur

Elisabeth belt Lisa op. Zij liet via de app weten dat ze zaterdag trouwt en wil weten welk weer het wordt. “Ik heb met haar afgesproken dat ik haar tegen half acht bel, wanneer onze weerman zijn praatje doet. Telefoontjes plannen we zo veel mogelijk van tevoren. Het is vervelend als je iemand niet kunt bereiken wanneer je op antenne moet.”

07.10 uur

Improviseren, ook dat hoort bij live radio maken. Elke dag trekt Joren de dijk op voor een gesprek met toevallige passanten. De mobiele zendapparatuur stribbelt evenwel tegen, dus vandaag halen ze Katrien en Marc van de dijk naar het terras van het Q-Beach House, waar de studiomicrofoon bereik heeft.

07.32 uur

Weerman Werner van Meteo Services heeft goed nieuws voor Lisa: Brugge houdt het zaterdag droog. Eenmaal zijn live weerbericht voorbij is, babbelt Joren nog even na. Elk gesprek op de radio wordt gevolgd door een kort nagesprekje dat de luisteraar niet hoort. “Kwestie van beleefdheid en om mensen even te bedanken”, aldus Joren.

07.45 uur

Elisabeth neemt een foto die ze via de sociale media zal verspreiden. De ster? Haar hond Lenny, die ’s ochtends mee komt naar de studio.

Een dag lang in het spoor van de dj’s van het Q-Beach House: “Nee wij kiezen onze muziek niet zelf”
Lenny, de Q-Beach House-hond. Foto: Qmusic

9.03 uur

Sarah Mylle staat nu aan de knoppen. Ook haar muzieklijst ligt vast, maar de mixing doet ze net als alle dj’s zelf. “Hoe je muziek aan elkaar praat en combineert met jingles is net het leuke aan de job. Ik sta voor mijn blok van drie uur helemaal alleen en dat komt omdat mijn programma veeleer muziekgericht is.”

10.30 uur

De eerste gasten druppelen de studio binnen. Tussen de liedjes door zet Sarah handtekeningen en gaat ze op de foto met mensen die de studio bezoeken. Bij de deur staat een hostess om het verkeer te regelen.

13.00 uur

Bart-Jan Depraetere neemt over en een meisje wil graag met hem op de foto. “Een van onze vaste bezoekers, zoals er wel meer zijn. Dat doet plezier maar tegelijk moet je ermee uitkijken. De tijd dat je als radiomaker anoniem was, is voorbij. Nu hangen er camera’s in de studio en kom je op tv.”

14.00 uur… en 10 seconden

“Het nieuws begint op Qmusic niet altijd stipt op het uur”, zegt Bart-Jan. “Wij geven voorrang aan de muziek. Niets zo lelijk als een nummer abrupt afbreken.”

14.35 uur

Bart-Jan legt uit hoe de muziekkeuze werkt: “Onze samensteller gebruikt een computerprogramma. Alle nummers zitten daarin volgens genre, tempo, energieniveau, ... Op basis van die gegevens maakt de computer een evenwichtige mix. Het voordeel is dat een computer geen fouten maakt en niet twee keer hetzelfde nummer in één uur zal programmeren. Toch is slechts 70 procent van de muziekkeuze het werk van de computer. Onze samenstellers sturen dat telkens bij in functie van de sound van Qmusic.”

16.00 uur

Jolien Roets arriveert met haar laptop en eigen koptelefoon voor het spitsuurblok. Al bij het eerste nummer staat ze mee te swingen achter haar mengtafel. “Dj’s staan bijna altijd recht, dat is beter voor je ademhaling. Dat praat dus vlotter.”

16.15 uur

Samen met producer Mathias heeft Jolien het scenario voor haar vooravondprogramma vastgelegd. Inclusief een wedstrijd rond het Sunset Concert van Alvaro Soler van aanstaande zondag. De actualiteit verplicht hen evenwel tot een ingreep: KV Mechelen degradeert niet en dat moet in de uitzending. “Ik begrijp de hetze niet”, zegt Jolien, en dus praat Mathias haar snel bij.

16.40 uur

Een jongeman vraagt om een verzoeknummer. Dat kan niet, aangezien de muzieklijst vastligt. Ook “even de groeten doen” krijgen Jolien en Mathias niet in hun strakke schema geperst. De jongen druipt af: “Dju, ’t was voor een weddenschap, ik heb een ad fundum aan mijn been”.

17.45 uur

Mathias belt de winnares van de Alvaro Soler-wedstrijd op om af te spreken voor de finale van vrijdag. “Het aantal reacties op wedstrijden varieert, naargelang de prijs, tussen pakweg 100 en verschillende duizenden wanneer het bijvoorbeeld om een weekend Disneyland gaat.”

Een dag lang in het spoor van de dj’s van het Q-Beach House: “Nee wij kiezen onze muziek niet zelf”
Geen zomer in Oostende zonder Beach House. Foto: Qmusic

17.50 uur

Er lopen nog altijd antwoorden binnen. “Zo gaat het wel vaker. Luisteraars hebben soms niet in de gaten dat we het juiste antwoord al op de radio hebben gegeven.”

19.05 uur

De hostess gaat naar huis en heeft de verloren voorwerpen verzameld: een bril, een brillenhoes, een petje, een armband en een sleutel van een fietsslot. “Af te halen in ons productielokaal.”

19.10 uur

Dj Marie Monballiu is samen met producer Jana ondertussen aan het laatste drie-uurblok begonnen . “In de avond luisteren mensen bewuster want ze kunnen net zo goed tv kijken.”

19.35 uur

Marie en Jana begaan een zonde: ze knippen een liedje uit de voorziene lijst weg. “Dat mag niet, maar we willen na onze Ed Sheeran-wedstrijd nog een nummer van hem draaien. Daarom is het gerechtvaardigd.”

19.50 uur

De wedstrijd rond Ed Sheeran wordt een rebus en geen makkelijke. “Hebben wij zelf bedacht. De dj’s verzinnen zelf de wedstrijdvragen.”

19.55 uur

Femke is de winnaar: zij komt live op de radio. Maar voor deze wedstrijd mogen Marie en Jana een tweede winnaar selecteren, dus daarna belt Jana Jennifer op, maar dat wordt niet uitgezonden.

20.30 uur

Het wordt rustiger in de studio. “Vanavond is het kalm. Vaak loopt het hier vol spelende kinderen. De ouders drinken op het terras een pintje en hun kroost amuseert zich ondertussen hier”, zegt Marie. “De avond heeft iets bijzonders. Mensen gebruiken onze app dan vaker om hun hart te luchten of net ludieke sms’en te sturen omdat ze op een feestje zijn bijvoorbeeld. De sfeer is wat losser ’s avonds en daar is ook meer ruimte voor op de radio dan overdag.”

Een dag lang in het spoor van de dj’s van het Q-Beach House: “Nee wij kiezen onze muziek niet zelf”
Marie en Jana. Foto: rr

21.00 uur

De Qmusic-pins in de grote vaas zijn populairder dan ooit. Jana heeft de pot wat dichter bij zich gezet en deelt ze gul uit. “Maar als je er niet wat op let, is die vaas zó leeg.”

22.00 uur

Marie heeft de avond in het Q Beach House afgesloten met de leukste fragmenten van de dag. Buiten bereidt de zon zich voor op een kleurige finale. “Het was mooi, maar nu ben ik wel moe. Drie uur presenteren, het is best intensief.”

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees