Bart Swings flikt het quasi ondenkbare onder loden zon en op experimentele WK-piste: “Ik had de hele dag niet eens gegeten”

Bart Swings flikt het quasi ondenkbare onder loden zon en op experimentele WK-piste: “Ik had de hele dag niet eens gegeten”

Foto: jmonfort/WRG

In Barcelona was het al Bart Swings (28) dat de klok sloeg op woensdag. Onze landgenoot pakte niet één maar twee wereldtitels op de World Roller Games, en dat op een speciale piste op het strand van de Catalaanse grootstad. “Het was heel pittig”, vertelt de Leuvenaar.

Vier dagen lang was het op de piste rijden voor de inlineskaters van over de ganse wereld, een mobiele piste die op een metalen geraamte staat. “Het was heel glad gisteren”, aldus Swings. “Het had twee dagen geregend en er lag wat vuiligheid op. Kuisen hielp ook niet echt. Maar ik zou het geen gefaald experiment noemen, eerder leerrijk. Het is idee erachter is heel goed. Het is super dat we mensen zo dichter bij ons sport kunnen brengen. En aan de gladheid kon men ook weinig doen. Als ze nog een paar aanpassingen doen, liggen er mogelijkheden om iets moois te doen.”

Bart Swings flikt het quasi ondenkbare onder loden zon en op experimentele WK-piste: “Ik had de hele dag niet eens gegeten”
De piste op het strand van Barcelona. Foto: jmonfort/WRG

Straf nummer

Maar dus wel twee keer goud, één keer zilver en één keer brons op de piste voor Swings. “Ik ben een gelukkig man, inderdaad. Mijn gedachten liggen al bij de volgende wedstrijden (op de weg, red.) maar beter dan dit had ik niet kunnen wensen.”

Op de experimentele piste in Barcelona deed Swings het quasi ondenkbare: twee wereldtitels pakken op een half uur tijd. De Leuvenaar won de puntenafvalkoers over tien kilometer, reed een ererondje, stond de speaker beleefd te woord, ging even zitten en startte voor de finale op de 1.000 meter die hij ook won.

“Het was sowieso heel pittig”, vertelt Swings. “Twee weken geleden kreeg ik te horen dat de 1.000 meter samenviel met de afvalkoers, altijd het zwaarste nummer. Het was dus geen makkelijke combinatie en een heel zware dag. Ik heb eigenlijk niet gegeten na het ontbijt omdat ik constant op de baan stond. Eerst voor de kwalificaties, dan de halve finales en dan de finales, van die twee nummers dus. Dat waren daardoor zes wedstrijden na elkaar en normaal neem ik drie uur voor een wedstrijd een stevige maaltijd. Plus, het was zeer warm. Ik ben een paar keer voor 20 minuten naar het hotel gegaan om schaduw op te zoeken.”

“Het lijkt soms gemakkelijk...”

Gelukkig was Swings goed voorbereid op het WK én zit hij in topvorm. “In 2018 reed ik op hetzelfde niveau en was ik even goed voorbereid”, stelt onze landgenoot. “Maar ik heb de afvalkoers nu tactisch beter aangepakt en, ja, het valt ook allemaal een beetje samen. Het lijkt soms makkelijk, een wereldtitel pakken, maar het is het niet. Dit doet echt deugd.”

Naast zijn twee gouden medailles pakte Swings ook zilver op de afvallingskoers over 10 km en brons op de aflossing. Tijdens zijn rit naar zilver lagen er heel wat zandkorrels op de baan in Barcelona, waardoor hij in de slotronde weggleed en het goud hem ontglipte. Met de Belgische aflossingsploeg had hij een spectaculaire finish nodig om van vier naar drie te wippen.

“We hebben als land goed gepresteerd”, verwijst Swings naar de in totaal zeven medailles op de piste. Met dank ook aan junior Jason Suttels. “Hij heeft super gepresteerd, met twee wereldtitels. Hij moet nog groeien om het ook bij de senioren waar te maken, maar als je zo presteert bij de junioren… Ik kijk ernaar uit om samen met hem te rijden.”

Bart Swings flikt het quasi ondenkbare onder loden zon en op experimentele WK-piste: “Ik had de hele dag niet eens gegeten”
Swings met zijn gedoodverfde opvolger Jason Suttels rechts naast hem.
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.