Gents ‘Torentje van Pisa’ scheef uit de stellingen

Gents ‘Torentje van Pisa’ scheef uit de stellingen

Foto: fvv

Gent -

De Peperbus, het opvallende torentje aan de Isabellakaai, is uit de stellingen. Het 17de-eeuwse bouwwerk stond lange tijd op instorten, maar werd gerestaureerd. Scheef weliswaar, maar stabiel.

Het goed verstopte torentje tegenover de Kinepolis werd steen voor steen gedemonteerd door een gespecialiseerde firma en opnieuw opgebouwd. Na zes maanden werken is het historische bouwwerk eindelijk klaar.

LEES OOK: Na lang bakkeleien wordt dit 'torentje van Pisa' eindelijk gered

Weinig mensen kennen de uitkijktoren maar het is een van de laatste restanten van de voormalige stadsomwalling van Gent. Door de eeuwen heen begon het historische bouwwerk gevaarlijk te hellen en stond het zelfs op instorten. Levensgevaarlijk voor fietsers en voorbijgangers, vond burgergroep ‘Red de Peperbus’ die jarenlang heeft geijverd om het torentje te beveiligen.

Scheef maar stabiel

De restauratie liet lang op zich wachten omdat de Stad, de Vlaamse overheid en de Vlaamse Waterweg bakkeleiden over wiens bevoegdheid het nu eigenlijk was. Begin dit jaar maakte de Stad er uiteindelijk werk van, met toestemming van Erfgoed Vlaanderen.

De afgebroken stenen werden zorgvuldig genummerd en bij de heropbouw hergebruikt. Gaten werden opgevuld. Prijskaartje: 200.000 euro.

Er werd bewust voor gekozen om de Peperbus opnieuw scheef op te bouwen. Maar in tegenstelling tot vroeger staat het bouwwerk nu wel stabiel. De Peperbus kreeg trouwens niet alleen een grondige renovatie maar ook een gloednieuw informatiebord, de Gentse ‘Toren van Pisa’ waardig.

Gents ‘Torentje van Pisa’ scheef uit de stellingen
Foto: fvv
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio