De Tour in 60 seconden: Teuns doet Vlaanderen ontploffen, Ciccone nieuwe leider, Thomas doet beste zaak

De Tour in 60 seconden: Teuns doet Vlaanderen ontploffen, Ciccone nieuwe leider, Thomas doet beste zaak

Dylan Teuns heeft donderdag de eerste bergetappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Na een lastige rit van Mulhouse naar de finish boven op La Planche des Belles Filles was Teuns sterker dan zijn Italiaanse medevluchter Giulio Ciccone. Die Italiaan pakt wel de gele trui over van Alaphilippe. Lees hier de bondige samenvatting in 60 seconden.

Lees hier de uitgebreide samenvatting!

Hoe verliep de etappe?

We kregen minder vuurwerk dan vooraf verwacht, maar konden ons tijdens de eerste wedstrijduren verwarmen aan vijf Vlamingen die 11 juli wilden eren door mee te gaan in de vroege vlucht. De eerste poging was meteen de goeie. Veertien renners kregen een vrijgeleide, waaronder Thomas De Gendt, Dylan Teuns, Xandro Meurisse, Serge Pauwels en Tim Wellens. Zij kregen compagnie van onder andere Giulio Ciccone, Nils Politt en Natnael Berhane. De voorsprong steeg snel naar acht minuten, waardoor Tim Wellens naar hartenlust bergpunten kon sprokkelen. Hij pakte 30 bergpunten en verstevigt zijn bolletjestrui. Ook Xandro Meurisse (15) en Thomas De Gendt (8) sprokkelden aardig.

Op de vijfde van zeven klimmen probeerde Thomas De Gendt een solo-aanval. Op de voorlaatste klim – de zeer steile Col des Chevrères – werd hij echter terug gegrepen. Van de kopgroep bleven na die klim nog vier renners over: Teuns, Meurisse, Wellens en Ciccone. Aan de voet van de slotklim naar La Planche des Belles Filles hadden de vier nog een voorsprong van vier minuten. Voldoende om de col van 7 km te overleven. Teuns en Ciccone waren duidelijk de sterksten. Zij gingen de laatste kilometer in met een voorsprong van nog steeds twee minuten.

De laatste kilometer?

Teuns begon de slotkilometer op kop en wurgde Ciccone langzaam. Op de steilste stukken drong de Italiaan nog een paar keer aan, maar hij maakte geen schijn van kans tegen de nummer drie van de Waalse Pijl 2017 en de Ronde van Lombardije 2018. In de laatste hectometers kraakte Ciccone helemaal. Teuns pakt de ritzege. Xandro Meurisse werd knap derde.

Bij de favorieten etaleerde Julian Alaphilippe nogmaals zijn supervorm. Hij snelde op 800 meter van de streep weg, maar werd op de meet nog tot de orde geroepen door een ontketende Geraint Thomas. De rest van de favorieten druppelde seconden later binnen.

Wat deden de favorieten?

Die hadden aanvankelijk weinig zin in initiatief. Pas op 35 km van de streep werd het tempo in het peloton de hoogte in gejaagd. Movistar loste Deceuninck-Quick Step en Bora-Hansgrohe af. Op La Planche des Belles Filles waren het eerst Marc Soler en wereldkampioen Alejandro Valverde die het tempo bepaalden. Valverde werd afgelost door Ineos. Poels en Castroviejo waren op de voorlaatste col al gelost, dus moest Michal Kwiatkowski het tempo bepalen voor Bernal en Thomas. Op 3,1 km van de streep opende Mikel Landa de debatten. De Spanjaard liep echter niet ver uit, omdat David Gaudu in dienst van Thibaut Pinot in de achtervolging het tempo aanzienlijk verhoogde. De explosie was voor de laatste twee kilometer. Enric Mas en Steven Kruijswijk kraakten sneller dan verwacht. Bardet en Nibali deden een zeer slechte zaak. Ook Tejay van Garderen kon geen vervolg breien aan zijn tweede plek in de Dauphiné. Hij loste al op de voorlaatste col. Binnen Ineos heeft Thomas een tikje uitgedeeld aan ploegmaat Bernal, die tien seconden later de finish bereikte.

LEES OOK. Zo groot is de ravage bij de favorieten na de eerste aankomst bergop in de Tour: Bardet en Nibali grootste verliezers

Wat deden de Belgen?

Die wonnen voor het eerst in drie jaar een etappe in de Tour. De Belgen glipten en masse mee in de vroege vlucht. Vijf van de veertien vluchters waren Vlamingen. Dylan Teuns, Xandro Meurisse, Thomas De Gendt, Tim Wellens en Serge Pauwels. Van die vijf maakten er drie kans op de ritzege. Op La Planche des Belles Filles begonnen Teuns, Wellens en Meurisse in het spoor van Ciccone. Onder het tempo van de Italiaanse bergkoning van de jongste Giro moesten Wellens en Meurisse lossen op 4,3 km van de streep. Teuns maakte het zaakje wel af en volgt in de stand als derde. Wellens blijft leider in het bergklassement en kreeg voor de tweede keer in deze Ronde van Frankrijk de Prijs van de Strijdlust. Tiesj Benoot kende een offday en liet lopen.

Is er iets dat u nog moet weten?

Warren Barguil reed onderweg twee keer lek, maar was toch de eerste klassementsrenner die op La Planche des Belles Filles een versnelling plaatste vanuit de groep der favorieten. Twee kilometer verder werd hij al terug gelost om uiteindelijk meer dan een minuut te verliezen. Het wordt niet de Tour van Wawa.

Rituitslag:

1. Dylan Teuns

2. Giulio Ciccone +11”

3. Xandro Meurisse +1’05”

4. Geraint Thomas +1’44”

5. Thibaut Pinot +1’46”

6. Julian Alaphilippe +1’46”

7. Nairo Quintana +1’51”

8. Emanuel Buchmann +1’51”

9. Jakob Fuglsang +1’53”

10. Mikel Landa +1’53”

Bekijk hier de volledige rituitslag.

Stand:

1. Giulio Ciccone

2. Julian Alaphilippe +6”

3. Dylan Teuns +32”

4. George Bennett +47”

5. Geraint Thomas +49”

6. Egan Bernal +53”

7. Thibaut Pinot +58”

8. Steven Kruijswijk +1’04”

9. Michael Woods +1’13”

10. Rigoberto Uran +1’15”

Bekijk hier het volledige klassement.

Tweet van de dag

Geert Bourgeois feliciteert de verkeerde Vlaamse T(h)euns

De Tour in 60 seconden: Teuns doet Vlaanderen ontploffen, Ciccone nieuwe leider, Thomas doet beste zaak
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.